Câte oase are corpul uman. Partea pasivă a aparatului locomotor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Scheletul corpului uman reprezintă componenta pasivă a aparatului locomotor, iar în funcție de vârstă variază câte oase are corpul uman.

Aparatul locomotor este constituit dintr-o componentă pasivă și o componentă activă. Partea activă este reprezentată de către mușchi, aceștia realizându-și funcția de contracție prin respectarea legilor fizico-chimice. Oasele si articulațiile sunt jumătatea pasivă ce fac posibilă funcția de mișcare a corpului. Întreaga gamă de mișcări pe care un om le poate face este grație unei îmbinări specifice ale mușchilor și oaselor ce formează sisteme de pârghii. În corpul uman se găsesc toate cele 3 tipuri de pârghii.

Sistemul muscular

Mușchii sunt structuri anatomice ce alături de oase și articulații permit oamenilor să se miște și deplaseze. Sunt celule de natură proteică, iar celulele musculare sunt unele dintre cele mai lungi celule din întreg organismul (5-15cm). Mușchii sunt clasificați în 3 categorii: mușchi netezi, mușchi striați de tip scheletic și mușchi striați de tip cardiac. Reprezintă unii dintre cei mai mari consumatori de energie din corp și ei au cea mai mare responsabilitate în producerea de căldură.

Scheletul uman 

În corpul uman oasele au fost împărțite în mai multe subdiviziuni (membre, trunchi, cap). Brațele reprezintă membrele superioare și se prind de trunchi prin articulația ce unește humerusul de scapulă (omoplat). Brațul este format din 3 segmente reprezentate de partea proximală (humerus), partea intermediară (cubicus / ulna si radius) și cea distală reprezentată de oasele mâinii (carpiene, metacarpiene și falange). Membrele inferioare (picioarele) conțin de asemenea 3 segmente, unul proximal (femurul), unul intermediar (tibia și fibula / peroneu) și unul distal reprezentat de către laba piciorului (tarsiene, metatarsiene și falange).

Capul este împărțit în 2 părți, anume viscerocraniu (partea ce conține organele feței) și neurocraniu (partea ce conține encefalul). Trunchiul în schimb cuprinde coloana vertebrala ce este formată din 33-34 de vertebre, iar din primele 7 vertebre toracale iau naștere coastele reale ce se articulează de osul pieptului (format din apendice xifoid, stern și manubriu), după care următoarele 3 vertebre toracale dau naștere celor două coaste ce se numesc false, deoarece nu au articulație directă cu osul pieptului. Din ultimele 2 vertebre toracale vor lua naștere coastele flotante. Coloana vertebrală se mai articulează in zona inferioară cu oasele coxale.

De ce se schimbă numărul de oase ale corpului uman?

Oasele, în originea lor, provin dintr-un țesut cartilaginos ce în timp se osifică, așadar, în stadiul de creștere a copilului spre maturizare pe lângă modificările evidente are loc și o schimbare a numărului de oase. Un copil la naștere are aproximativ 300 de oase (mai mult sau mai puțin, depinzând de cât de bine s-a dezvoltat în cavitatea uterină), iar în urma maturizării un adult rămâne doar cu 206. Anumite oase pot rămâne nesudate și se poate ajunge la 213 oase.

Câte oase are corpul uman la nivelul mâinii?

Mâna este formată din mai multe segmente de mărimi relativ mici. În componența sa prezintă 8 carpiene, 5 metacarpiene si 14 falange (degetul mare are doar 2 falange). Cele 8 carpiene au formă relativ cubică și au următoarele denumiri: semilunar, piramidal, pisiform, scafoid, capitat, trapezoid si osul cu cârlig. Mâna fiind formată din 27 de oase ce formează un ansamblu capabil de toate lucrurile uimitoare pe care le avem astăzi în jur, potrivit BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel