Câte miliarde pierde bugetul de stat din cauza contrabandei cu țigări: Echivalentul la sute de kilometri de autostradă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Peste 1,85 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2022, deși nivelul traficului ilicit a fost cel mai redus din ultimii 15 ani. În primele 3 luni ale anului 2023, autoritățile au capturat peste 31 de milioane de țigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeași perioada a anului trecut.

Minim istoric al nivelului pieței negre a țigărilor

Potrivit unui comunicat emis de BAT România, eforturile continue ale autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele tarii au dus, în 2022, la înregistrarea unui minim istoric din ultimii 15 ani al nivelului anual al pieței negre a țigărilor din România de 7,1%, față de nivelul maxim de 27% înregistrat în 2010.

Însă cifrele cresc la început de an, nivelul pieței negre ajungând la 8,1% din totalul consumului, la nivelul lunii ianuarie, comparativ cu 6,8% în noiembrie 2022, potrivit Novel Research.

Prejudiciul: 32 de miliarde de lei (contravaloarea a circa 500 km de autostradă)

România este țara cu a doua cea mai extinsa frontieră externă UE, după Finlanda, și cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridica la circa 2 miliarde de lei în 2022** și un total de 32 de miliarde de lei pierduți de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu țigări în ultimul deceniu (contravaloarea a circa 500 km de autostrada).

Țigări ilicite ”made in UE”

”În 2022, majoritatea țigărilor capturate de OLAF – 316,7 milioane (59,5%) – au rezultat din producție ilicita în UE, ceea ce reflectă intensificarea contrafacerii de produse din tutun în interiorul Uniunii Europene, o tendință vizibilă și în România.

În contextul reducerii contrabandei, BAT a contribuit la bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei în 2020 și 2021. Vom continua să sprijinim, prin intermediul parteneriatelor noastre, eforturile autorităților cu atribuții în domeniu care, dublate de un cadru legislativ și fiscal predictibil, pot susține siguranță și dezvoltarea economica a comunității și investițiile jucătorilor legitimi în economia locala", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Județul Dolj, în topul capturilor la început de an


Aproape 14,5 milioane de țigarete în valoare de aproximativ 9,5 milioane de lei au fost reținute doar în luna martie a anului curent (de 25 de ori mai mult decât în martie 2022, când au fost capturate aproape 580.000 de țigarete), reprezentând totodată aproape jumătate din totalul țigaretelor capturate în tot trimestrul întâi al acestui an. De la începutul anului, 13,2 milioane de țigarete de contrabanda au fost reținute în județul Dolj, reprezentând aproximativ 42% din totalul cantităților confiscate în toată tara, în primele 3 luni ale anului.

Brașovul, cu 3,8 milioane de țigarete ilegale capturate, se situează pe locul următor în ponderea totală a capturilor de la început de an, în timp ce pe locul al treilea sunt plasate județele Suceava, Maramureș și Teleorman, cu capturi de aproximativ 2,5 milioane de țigarete înregistrate în fiecare dintre aceste județe, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. 

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din întreagă tara, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel