Urmărește emisiunea live
Catalonia. Puigdemont, sfidare către Madrid: NU vom capitula
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Fostul lider al Cataloniei, separatistul Carles Puigdemont, a afirmat la Copenhaga că în curând va fi format un nou guvern regional, în ciuda "ameninţărilor" Madridului. Acesta a transmis că ”nu vom capitula”.

"Nu vom capitula în faţa autoritarismului, în ciuda ameninţărilor Madridului. Vom forma în curând un nou guvern", a spus el, la câteva ore după prezentarea oficială a candidaturii sale la preşedinţia Cataloniei.

Până la sfârşitul lunii, parlamentul catalan, dominat de separatişti, ar urma în principiu să organizeze o sesiune de învestitură în cursul căreia va dezbate candidatura de la distanţă a lui Puigdemont, în exil voluntar în Belgia de la 30 octombrie.

Într-un discurs susţinut la Universitatea din Copenhaga, unde a participat la un colocviu privind Catalonia, liderul separatist a făcut apel la respectarea procesului democratic.

"Jumătate din statele membre ale Uniunii Europene (UE) s-au născut în ultimii 100 de ani datorită principiului autodeterminării. Este momentul ca UE să urmeze exemplul danez şi să recunoască dreptul democratic la autodeterminare", a spus el, făcând referire la statutul Insulelor Feroe şi al Groenlandei, teritorii autonome daneze.

Este pentru prima dată când Carles Puigdemont părăseşte Bruxellesul de la plecarea din Spania şi de la instalarea sa în capitala belgiană, pentru a scăpa de acuzaţiile care i se aduc.

Dacă s-ar întoarce în Spania, el va fi imediat plasat în detenţie în calitate de inculpat pentru rebeliune şi răzvrătire.

Judecătorul spaniol însărcinat cu ancheta a refuzat luni să emită un mandat european de arestare împotriva sa, spunând că această deplasare în Danemarca ar încerca doar "să provoace arestarea în străinătate", în cadrul unei strategii care vizează să adune argumente pentru a fi învestit, în absenţă, preşedinte al Cataloniei.

Independența, încă un obiectiv

"Sper că într-o zi nu foarte îndepărtată, voinţa poporului nostru va prevala şi că vom fi capabili să creăm cu succes un nou stat", a mai declarat Puigdemont în capitala daneză în faţa unei audienţe formate din studenţi şi jurnalişti.

Preşedintele parlamentului catalan, Roger Torrent, le-a propus luni deputaţilor candidatura secesionistului Carles Puigdemont în vederea învestirii acestuia la preşedinţia administraţiei Cataloniei.

Roger Torrent a făcut acest anunţ în timpul unei scurte alocuţiuni în faţa presei la Barcelona, apreciind că o nouă candidatură a liderului administraţiei regionale catalane, destituit de Madrid, este absolut legitimă, în pofida urmăririi penale care îl vizează şi stabilirii sale la Bruxelles.

Deplasarea la Copenhaga este prima a lui Puigdemont în afara Belgiei de când s-a refugiat în această ţară pentru a scăpa de urmărirea în justiţie în Spania, după ce a fost destituit de guvernul central de la Madrid în octombrie, în urma declarării independenţei Cataloniei.

Carles Puigdemont şi ceilalţi membri ai fostului său guvern sunt inculpaţi pentru rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel