Catalonia: Patru lideri secesioniști, aduși în cătușe
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
 Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Patru dintre cei nouă lideri secesionişti catalani plasaţi în detenţie pentru rolul avut în tentativa de secesiune a Cataloniei au fost transferaţi miercuri într-o închisoare din regiune, după o decizie în acest sens a guvernului spaniol destinată aplanării tensiunilor, informează AFP. Conform ultimelor informații, Puigdemont ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare.  

'Au ajuns' şi sunt pe cale să efectueze formalităţile pentru a intra în penitenciarul din Lledoners, la 70 de km la nord de Barcelona, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Justiţie din executivul regional catalan. 

Aceşti foşti patru lideri sunt ex-vicepreşedintele catalan Oriol Junqueras, liderii unor asociaţii secesioniste Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, şi Raul Romeva, însărcinat cu afaceri internaţionale în fostul guvern. 

Luni, într-un gest de aplanare întreprins cu câteva zile înainte de o reuniune la vârf între noul şef al guvernului spaniol Pedro Sanchez şi preşedintele secesionist catalan Quim Torra, Madridul a anunţat transferul a şase dintre cei nouă lideri secesionişti catalani închişi. 

Carme Forcadell, ex-preşedintele parlamentului regional, şi Dolors Bassa, ministrul muncii în fostul guvern regional, urmau să fie transferaţi mai târziu în timpul zilei, către o închisoare din apropiere de Figueras, la 140 de km nord-est de Barcelona. 

Cei trei lideri secesionişti încarceraţi urmează să fie transferaţi în Catalonia săptămâna viitoare, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Justiţiei al executivului regional catalan. 

Puigdemont riscă 25 de ani de închisoare 

Urmăriţi pentru rebeliune la fel ca fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit din Spania, pentru rolul jucat în proclamarea independenţei în 27 octombrie anul trecut, cei nouă secesionişti în detenţie erau de mai multe luni în închisori lângă Madrid. Liderul celor acuzaţi de rebeliune este pasibil de 25 de ani de închisoare. 

Transferarea acestor prizonieri a fost criticată de opoziţia de dreapta, care acuză guvernul Sanchez că a cedat în faţa secesioniştilor, care l-au adus la putere la 1 iunie în urma unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului conservatorului Mariano Rajoy. 

Însă, ea nu-i mulţumeşte nici pe secesionişti, care îi califică pe aceşti deţinuţi drept 'prizonieri politici'. Manifestaţii pentru eliberarea lor sunt de altfel prevăzute pentru miercuri seara, în faţa celor două închisori. 'Astăzi, îi avem mai aproape de noi, însă ei nu sunt acolo unde ar trebui să fie, în stradă', a denunţat Quim Torra

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel