Cum se antrenează diversele structuri ale Poliției Române. Poligoane statice și mobile care oglindesc scenarii nocturne
Cătălin Zevedei, șeful Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească, a fost invitatul Laurei Duță în emisiunea „Culisele Justiției”, de la DC News.
Șeful Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească, Cătălin Zevedei, a fost prezent în platoul DC News, în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, moderată de Laura Duță.
Cătălin Zevedei a dezvăluit câteva dintre detaliile din spatele pregătirilor polițiștilor din structurile specializate ale MAI și nu numai. Dinamica vieții fiind una foarte diversă, poliția a fost nevoită să se adapteze prin numeroasele sale structuri specializate.
Venind vorba despre criminaliști, aceștia fiind și subiectul popular al multor seriale de pe platformele de streaming, specialistul ne-a spus că până și aceștia sunt supuși perfecționărilor și verificărilor.
„Cu siguranță. Aceste cursuri sunt asigurate la cererea direcțiilor de linie, în sensul în care ei oferă și lectorii, dar și instructorii pentru desfășurarea activităților. Noi lucrăm doar la mediatizarea lor și a organizării.”, ne-a spus șeful Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească.
Polițiștii de la ordine publică, transporturi și rutieră sunt în prima linie când vine vorba de primul contact cu „criminalitatea”. Acesta este și motivul pentru care cei precizați au parte de pregătiri intense:
„Polițiștii din segmentul stradal au constituit pentru noi un grup țintă prioritar pentru că ei sunt cei mai expuși. Au primul contact cu orice subiect. Am considerat că ei sunt cei mai importanți. Ne referim la polițiștii din ordine publică, structurile rutiere și cei din poliția transporturilor. Contextual, am putea atinge și colegii de la investigații criminale pentru că și ei își desfășoară tot în segmentul stradal mare parte din activități, dar nu în uniformă, ci în civili.”, a mai precizat Cătălin Zevedei.
Poligoane statice și mobile pentru structurile din Poliția Română
Una dintre structurile importante ale poliției este reprezentată de forțele de ordine care sunt preocupate cu acțiunile în flagrant.
„Sigur. Am avut astfel de activități de prinderi în flagrant și ne-am adaptat programul de pregătire pe ceea ce au ei nevoie. Adică, foarte mult accent pe gestionarea activităților într-un mediu în care sunt implicate mașini, gestionarea suspecților în contextele specifice. Mai ales trageri într-un ring dinamic cu condiții de luminozitate scăzută pentru că mare parte dintre acțiunile acestora au loc pe timpul serii. I-am pus în dificultate scoțându-i din acel tipar de a folosit mijloacele din dotare normale.”, a mai precizat specialistul.
Ce dorește Serviciului Pregătire Intervenție Polițienească de la proprii angajați este o pregătire riguroasă pentru a putea face față provocărilor din „stradă”:
„Verificăm abilitatea și nivelul de pregătire al polițistului pentru a ne da seama cât de mult putem dezvolta un scenariu. În momentul în care ne dăm seama care e nivelul său, punem jos un scenariu. Folosim orice exercițiu, de la sprinturi și până la poligoane mobile.
Punem mult accent și pe condițiile de luminozitate. Am instalat în multe poligoane ale poliției diverse lampe sau becuri pentru a simula o operațiune nocturnă, fiind mai atipice acestea. Vrem să facem totul ca în realitate, una e să folosești pistolul pe timp de zi, alta pe timp de noapte.
Folosim și ținte mobile dar și din metal, iar ultimele când sunt lovite cad. Acest lucru îți dă de înțeles dacă ai reușit pentru a putea trece cât mai repede la următorul obiectiv.”, a încheiat invitatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News