Cătălin Predoiu despre intrarea României și Bulgariei în spațiul aerian Schengen: Aș face o distincție între declarațiile politice, de principiu și pozițiile concrete în cadrul negocierilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Ministru de Interne al României, Cătălin Predoiu, a făcut noi afirmații legate de intrarea României și a Bulgariei în spațiul aerian Schengen. 

Ministru de Interne al României, Cătălin Predoiu, în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3 CNN a abordat principalele teme asociate cu intrarea României și a Bulgariei în spațiul aerian Schengen, după ce Austria și-a flexibilizat poziția inițială.

"Sunt discuții care implică și Comisia Europeană și Președinția Spaniolă, apoi multilateral cu statele membre. Separat însă de aceste discuții legate de extindere, reamintesc faptul că așteptăm să vedem o precizare din partea Guvernului olandez după dezbaterea din Parlament. Aceste precizări sunt legate de reformele din justiția din Bulgaria. Îmi amintesc faptul că România a reușit anul trecut să ridice Mecanismul de Cooperare și Verificare, am închis în acest fel orice diferență, problemă legată de reformele din justiție și prin inducție aderarea la spațiul Schengen cu Olanda. Noi suntem, hai să spunem, lămuriți sub acest aspect. Olanda nu mai are nicio obiecție cu privire la România. Așteptăm să vedem poziția Olandei cu privire la stadiul reformelor din Bulgaria în domeniul justiției și implicit poziția față de extinderea spațiului Schengen și cu Bulgaria", a susținut ministrul de Interne al României, Cătălin Predoiu.

"Eu pot să vă spun că ieri am participat la o discuție alături de ministrul bulgar și ministrul austriac"

"Eu pot să vă spun că ieri am participat la o discuție alături de ministrul bulgar și ministrul austriac. În cadrul acestor discuții poziția Bulgariei a fost aceea de a discuta și frontiera aeriană și celelalte aspecte implicate de celelalte frontiere. Aș face o distincție între declarațiile politice, de principiu și pozițiile concrete în cadrul negocierilor. Nici România nu a declarat niciodată altceva decât că îndeplinește toate criteriile. Pot să spun chiar mai mult, nu există chiar niciun dubiu legat de procedurile pe care România le aplică și criteriile Schengen. Nu mai există discuții legate de stadiul reformelor în justiție în România și de ridicarea MCV. Sub acest aspect tehnic stăm foarte bine. Pe baza lui încep mai departe aceste discuții", afirmă Cătălin Predoiu.

"Desfășurarea unor proceduri care să normalizeze, să consfințească o înțelegere și o voință la nivelul tuturor statelor membre, inclusiv a Austriei, există până la sfârșitul anului. (...) În ceea ce privește eventualele scenarii, prognosticuri, eu mă bazez strict pe poziții oficiale. Poziția oficială a Austriei exprimată recent a fost schimbată, în sensul că de la un ‘Nu’ categoric, sub orice aspect, orice frontiere, exprimat timp de un an de zile, Austria și-a flexibilizat poziția și a trecut la un ‘Da’ cu legătură cu frontiera aeriană. Rămâne să discutăm și celelalte frontiere. Sunt în curs aceste discuții. Au fost multe declarații de presă, sigur că și acestea au rostul lor, au importanța lor, comunică către public anumite semnale și e normal să le dăm atenție, dar în același timp iau notă în discuțiile, negocierile, pe care le port de luni de zile pe pozițiile oficiale. În acest moment poziția oficială a Austriei este că este de acord cu extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria pe frontiera aeriană. Poziția oficială a delegației bulgare la negocieri a fost de a accepta această schimbare de poziție din partea Austriei și de a discuta mai departe. Sunt în linie cu poziția noastră. Nu văd aici elemente de contradicție, doar dacă e să punem deoparte declarațiile politice din Mass Media. Așa declarații sunt foarte multe, interpretări sunt foarte multe din multe părți. Prefer să rămân concentrat pe partea de lucru concret. E o dinamică pe care urmează să o concretizăm săptămânile care vin", încheie Cătălin Predoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel