Cătălin Predoiu critică a treia rectificare bugetară prezentată de Victor Ponta
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Cătălin Predoiu a criticat cea de-a treia rectificare bugetară prezentată de premierul Victor Ponta. În opinia prim-vicepreşedintele PNL,  rectificarea  este "netransparentă" şi "ilegală" deoarece ar încălca legea responsabilităţii fiscale şi legea privind finanţele publice, care permit doar două rectificări pe an.

"Domnul Ponta ne-a prezentat o rectificare bugetară pe 2014, a treia pe 2014, ceea ce reprezintă o ilegalitate, deoarece încalcă legea responsabilităţii fiscale 69/2010 şi pe cea a finanţelor publice 500/2002, care permit doar două rectificări pe an. Este o rectificare netransparentă, făcută fără dezbateri publice şi parlamentare, fără analiză şi fără control democratic al Parlamentului", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.

El arătat că Ponta prezintă un excedent bugetar care de fapt reprezintă "un minus de 1,9 miliarde de lei de la investiţii".

Potrivit lui Cătălin Predoiu, încasările bugetare pe primele 10 luni sunt de 6,5% faţă de 8,5% prevăzut în buget, iar ponderea veniturilor bugetare în PIB este de 26%, "mult sub media europeană".

Citește și: Cătălin Predoiu: PNL îi solicită lui Victor Ponta demiterea lui Eugen Nicolicea din Guvern

Liderul PNL a arătat că acciza calculată la cursul de 4,74 lei/euro şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru nu au avut alt efect decât perturbarea mediului de afaceri.

Cătălin Predoiu a mai spus că încasările din TVA şi colectarea veniturilor din impozitul pe salarii reprezintă "un dezastru".

"Concluzia este că nu avem de a face cu un excedent real, ci cu o operaţiune contabilă la nivel de buget", a adăugat Cătălin Predoiu, arătând că PNL îi cere Guvernului Ponta, "atât cât mai rămâne la Palatul Victoria", să revizuiască master planul pentru transporturi.

A treia rectificare bugetară din acest an, prin care sunt alocate fonduri pentru plata în avans a titlurilor executorii câştigate în instanţă de către bugetari şi pentru plata arieratelor, a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Titlurile executorii acumulează dobânzi penalizatoare şi se actualizează cu indicele preţului de consum, care afectează în proporţie de 0,1-0,2% deficitul ESA de anul viitor. Acum, aceste majorări şi dobânzi nu le vom mai plăti", a spus ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

El a precizat că şi anul viitor va fi operată o derogare de la lege pentru o a treia rectificare bugetară, dacă va exista din nou posibilitatea plăţii în avans a titlurilor executorii, arătând însă că astfel de excepţii sunt posibile doar în anii foarte buni.

La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a declarat că nu va înţelege niciodată opinia Consiliului Fiscal privind a treia rectificare bugetară din acest an, "care spun să nu plătim ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti", adăugând că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană agreează această măsură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel