Cătălin Ivan: Mecanism de confiscare a averilor ilegale. Proiect european
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Europarlamentarul Cătălin Ivan inițiază un mecanism de confiscare a averilor ilegale scoase în afara UE. Dezbatere publică la București cu privire la viitorul luptei anticorupție.

Cătălin Ivan, europarlamentar în grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, a obținut acordul Comisiei de Control Bugetar CONT din Parlamentul European pentru raportul de inițiativă pentru construirea unui mecansim european de confiscare a averilor obținute ilegal și scoase în afara Uniunii Europene. Europarlamentarul român a făcut publică această informație astăzi, în cadrul dezbaterii ”Lupta împotriva corupției și combaterea sărăciei. Modelul românesc versus modelul francez”, pe care a organizat-o la București, cu invitați din mediul academic și din societatea civilă, se arată într-un comunicat de presă primit la redacţie.

”Săptămâna viitoare voi avea deja discuțiile cu OLAF pentru a stabili împreună direcțiile de urmat pentru construirea acestui mecanism european. Consider că acest demers reprezintă singura soluție pentru recuperarea prejudiciilor provocate de averile obținute ilegal și transferate în afara granițelor statelor de proveniență. La nivel național, acest lucru este aproape imposibil și nu se pune problema unei recuperări eficiente. Sunt state care refuză să colaboreze. Poate că România nu va recupera niciodată miliardele pierdute în ultimii 30 de ani, dar printr-un mecansim european, cred că avem o șansă”, a declarat Cătălin Ivan, vicepreședinte al Comisiei CONT din Parlamentul European.

Europarlamentarul român a organizat mai multe acțiuni care au ca temă lupta împotriva corupției. Printre acestea amintim campania ”Let´s get the money back”, inițiativa împotriva acțiunilor la purtător și dezbaterea organizată, la București, împreună cu europarlamentarul Ana Gomes și ONG anti-corupție din România. De asemenea, a fost membru în comisia specială de anchetă Panama Papers, fiind implicat în numeroase dezbateri, acțiuni și delegații specifice.

La dezbaterea de joi ”Lupta împotriva corupției și combaterea sărăciei. Modelul românesc versus modelul francez”, au participat invitatul special Guy Hascoët - politician francez, secretar de stat pentru economia de solidaritate în guvernul Lionel Jospin din 2000 până în 2002 și speakerii români Florian Marin - Expert Fonduri Europene – BNS, Olimpiu Sabău Pop - Conf. Dr. Universitatea Petru Maior Târgu Mureș, Alin Andrieș – Conf. Dr. Universitar Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Elena Calistru - Președinte Funky Citizens, Ana Poenariu - Jurnalist investigații Rise Project, Irina Lonean - Project coordinator Transparency International.

[citeste si]

În urma dezbaterii, s-a desprins ideea comună că lupta împotriva corupției trebuie adaptată la evoluția societății, întrucât modalitățile de sustragere a fondurilor publice sunt din ce în ce mai sofisticate și mai greu de urmărit. De asemenea, trebuie să intre în atenția instituțiilor judiciare persoanele juridice, responsabile penal, dincolo de responsabilitatea administratorilor lor ca persoane fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel