Cât sunt de periculoase odorizantele de cameră şi beţişoarele parfumate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Odorizantele de cameră şi spray-ul anti-tabac pot provoca astm bronşic şi alergii / Foto: Pxhere
Odorizantele de cameră şi spray-ul anti-tabac pot provoca astm bronşic şi alergii / Foto: Pxhere
Frecvent utilizate pentru a îndepărta mirosurile neplăcute din locuință, odorizantele de cameră pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. La fel ca şi beţişoarele parfumate chinezeşti, sunt extrem de toxice şi riscăm să ne expunem plămânii la suferinţe incurabile. În schimb, puteţi apela oricând la alternative sănătoase de împrospătare a aerului din cameră: tămâia, lămâi tăiate pe jumătate, flori în glastră sau zaţ de cafea.

Imaginază-ți că ești într-o grădină de flori, o pădure de brad sau că ești pe o insulă tropicală și simți din plin briza oceanului. Acestea sunt "filmele" pe care odorizantele de cameră ni le rulează în minte, prin aromele lor. Totul frumos până aici. Şi psihologii spun că substanțele plăcut mirositoare au efecte benefice asupra sănătăţii mentale şi chiar au puterea să ne întoarcă în timp, să ne reactiveze memoria şi să ne inducă starea de visare lucidă. Fenomenul nu este o iluzie! Memoria olfactivă funcționează după principii clare. Tot ce miroase bine activează acele zone de memorie ale cortexului uman și pot genera stări și emoții pozitive.

Nu tot ce miroase bine face şi bine

Mii de substanțe chimice sintetice sunt utilizate pentru a crea un parfum de cameră. Sunt aceleaş arome toxice care se găsesc și în produsele de curățat. Află că toate au efecte serioase pentru sănătate, iar în odorizantele de cameră şi de maşină se folosesc din plin. Toate aceste produse plăcut mirositoare sunt fabricate din compuși organici volatili, care includ formaldehidă, esteri, alcool, benzen sau alți derivati aromatici din petrol. Fiecare în parte este extrem de dăunător, mai ales pentru aparatul respirator. De regulă sunt pe lista neagră a compușilor care produc unele dintre cele mai grave maladii. Plămânii absorb substanțele toxice ca un burete. Când folosim un produs parfumat în casă, îl inspirăm, iar plămânii absorb aceste substanțe toxice. Astfel de compuși pot fi detectați în sânge, urină și țesutul adipos la aproape orice om testat. Nivelurile acestor substanțe chimice este proporțional cu cantitățile de produse parfumate (odorizante, produse de curățare, înclusiv cosmetice), pe care le folosim. Mai mult, femeile au o sensibilitate crescută față de acestea și niveluri mai mari de astfel de substanțe toxice în sânge. Și asta nu e tot! Femeile pot transmite aceste substanțe chimice copiilor în timpul sarcinii și alăptării.

Risc de astm bronşic şi alergii

Expunerea la aceste substanțe chimice crește riscul apariției de astm bronșic la copii și, în același timp, produce iritarea ochilor, a tractului respirator, amețeli și dureri de cap, după cum arată un studiu prezentat în cadrul Colegiului American pentru Alergii, Astm și Imunologie. Pot produce alergii  sau le pot înrăutăți pe cele existente. Evident că primul pas este evitarea oricăror odorizante chimice pentru casă și identificarea, de pe etichetă a tuturor compușilor pe care acestea le conțin.

Parfumuri pentru casă..."de casă"

Mereu există alternative! Poţi evita oricând să te îmbolnăveşti din cauza acestor soluţii dacă deschizi, pur şi simplu, fereastra în fiecare zi şi aeriseşti. S-a descoperit că unul din cele mai nocive odorizante este cel cu efect anti-tabac. Aşadar, dacă eşti fumător, nu crezi că e mai sănătos să stai mai mult cu geamul deschis sau să fumezi lângă fereastră decât să pulverizezi tot felul de chimicale în jurul tău? O soluţie modernă sunt şi filtrele de aer, disponibile peste tot în magazinele de specialitate. În bucătărie, hota este un ajutor de bază care menține aerul proaspăt. Bicarbonatul și zațul de cafea absorb, şi ele, mirosurile neplăcute. Frunzele de dafin uscate sunt, de asemenea, un deodorizant excelent. Pur și simplu pune câteva bețe de chibrit într-o farfurie și câteva frunze de dafin deasupra. Dă-le foc. Fumul rezultat are capacitatea de a absorbi mirosurile neplăcute.Tămâia este, la fel, un odorizant și un dezinfectant natural. Nu te teme că aroma din casă va semăna cu cea din biserică. O boabă de tămâie va parfuma într-un mod special camera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel