Cât este plafonul de garantare pentru 2020 aferent programului Prima casă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Plafonul de garantare pentru 2020 aferent programului Prima casă a fost dezvăluit.

Plafonul total de garantare pentru anul 2020, aferent Programului Prima Casă, este de două miliarde de lei, potrivit proiectului de hotărâre a Guvernului, postat pe pagina Ministerului Finanțelor Publice, conform Agerpres.

Note de fundamentare a proiectului de act normativ arată că, de la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanții în valoare totală de 21,6 miliarde de lei. Totodată, de la începutul anului 2019 și până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 14.052 garanții, în valoare totală de 1,3 miliarde de lei, precum și 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde de lei.

886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane lei

Conform documentului, până în prezent au fost executate un număr de 886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane de lei, din care s-a recuperat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 26,51 milioane de lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima casă.

De asemenea, în nota de fundamentare se menționează că Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacțiilor pe piața imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăți în accesarea unui credit de investiții imobiliare destinat achiziționării/construirii unei locuințe, dificultăți care se au fost cauzate, în principal, de lipsa garanțiilor solicitate de instituțiile de credit conform normelor de creditare proprii.

Dinamică semnificativă

Pe acest fond, la care se adaugă și faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante - problema locativă, programul Prima casă a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie și stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcțiilor, precizează inițiatorii programului.

Potrivit documentului, garanțiile pentru creditele destinate achiziției sau construcției de locuințe în cadrul Programului se acordă începând cu anul 2013 numai în lei, de către finanțatorii care au optat pentru împărțirea riscurilor și pierderilor între stat și finanțator, proporțional cu procentul de garantare.

2 miliarde de lei în 2020

Prin Memorandumul cu tema Aprobarea strategiei programului 'Prima casă' 2017-2021, adoptat de Guvern în ședința din data de 29 noiembrie 2016, au fost stabilite obiectivele și liniile directoare care vor guverna programul 'Prima casă' în următorii 5 ani, precum și nivelul plafonului de garantare în cadrul Programului pentru perioada 2017-2021.

Astfel, Ministerul Finanțelor Publice a avut în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de 2,5 miliarde de lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde de lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, și 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde de lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel