Data publicării:

Cât durează, ca timp, să fii recenzat de către un recenzor și cum îl recunoști pe acesta din urmă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

A început etapa recensământului populației cu operatori în teren.

Durata activității de recenzare față în față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă. Acest număr poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile demo-socio-economice ale fiecărei persoane (care dau număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă). În mod normal, durata de recenzare poate varia între 3 și 10 minute per persoană.

Iată și răspunsurile la alte întrebări despre recensământ 2022:

Pot modifica data vizitei planificate a recenzorului?

Numai în cazuri excepționale. RPL2021 urmează un calendar fix, construit pentru a maximiza eficiența și coordonarea personalului de recenzare din teren.

Ce se întâmplă dacă recenzorul nu ajunge nici la a doua vizită programată?

Recenzorul are obligația de a se prezenta la termenul programat.

Cum recunosc un recenzor?

Fiecare recenzor are obligația a prezenta legitimația cu însemnele recensământului (RPL2021).

Dacă dețin mai multe locuințe, trebuie să caut mai mulți recenzori?

Depinde de locația locuințelor respective. Fiecare localitate este împărțită în sectoare de recensământ. Un recenzor efectuează recenzarea într-un sector de recensământ.

Un singur recenzor va lua în evidență fiecare locuință. Recenzorul are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. Este de menționat faptul că dacă locuințele respective sunt ocupate, obligația recenzării revine celor care locuiesc efectiv acolo (aceasta fiind reședința lor obișnuită).

Recenzarea față-în-față în prezența unui recenzor se înregistrează video sau audio?

Relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială. Nu se fac înregistrări video sau audio.

Cum se va verifica dacă de pe o adresă au completat toți cei care locuiesc acolo în faza autorecenzarea online? Se va face verificare pe teren, recenzorii vor vizita fiecare locuință din sector?

Fiecare recenzor (care va merge în teren, la adrese/locuințe) va avea o listă, pentru fiecare adresă, cu CNP-urile (parțial anonimizate) pentru persoanele care s-au autorecenzat și CNP-urile (parțial anonimizate) pentru care trebuie desfășurat interviul. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge.

De ce se organizează RPL 2021 în 2022?

Recenzarea populației, programată inițial pentru anul 2021, a fost amânată pentru anul 2022 din cauza pandemiei de coronavirus.

Cu ce se deosebește populația rezidentă de populația stabilită în funcție de domiciliu?

 

 

Populația rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie care are reședința obișnuită pe teritoriul României.

Reşedinţa obişnuită este locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Se consideră că au reședință obișnuită într-o anumită zonă geografică doar persoanele care:

1. au locuit la locul lor de reședință obișnuită o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de data de referință sau

2. au sosit la locul lor de reședință obișnuită cu cel mult 12 luni înainte de momentul de referință (pentru recensământ, ora „0” din 1 Decembrie 2021), cu intenția de a rămâne pentru cel puțin un an.

Reședința obișnuită poate să coincidă sau nu cu domiciliul.

Prin „perioadă neîntreruptă” se înțelege o perioadă neîntreruptă de 12 luni chiar dacă în cele 12 luni au existat unele absențe temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase.

Populația după domiciliu este dată de numărul persoanelor cu cetățenie română și domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel