Data publicării:

Cât de sigură mai e capsula Starliner? NASA amână încă o misiune

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Capsula Starliner încă dă emoții celor de la NASA.

NASA anunță o nouă amânare a lansării misiunii Crew-9 către Stația Spațială Internațională din cauza unor probleme tehnice legate de nava spațială Starliner, produsă de Boeing. Deși agenția spațială nu a emis încă un anunț oficial, surse sugerează că lansarea, inițial programată pentru 18 august, ar putea fi reprogramată pentru 24 septembrie, potrivit arstechnica.com.

Această întârziere este cauzată de necesitatea reevaluării siguranței capsulei Starliner, care este în prezent andocată la ISS. Există preocupări permanente legate de capacitatea navei spațiale de a reveni pe Pământ în siguranță, având astronauți la bord. În momentul de față NASA explorează toate alternativele, inclusiv posibilitatea de a aduce înapoi doar doi astronauți la bordul navei Crew Dragon a SpaceX, în loc de cei patru prevăzuți inițial. Inginerii continuă să investigheze cauza principală a problemelor legate de propulsoarele capsulei Starliner.

Se lucrează la actualizarea softului

NASA ia în considerare opțiunea de a-i aduce înapoi pe Pământ cei doi astronauți aflați în prezent pe nava Starliner folosind nava Crew Dragon. Boeing lucrează intens la o actualizare a software-ului capsulei Starliner, necesară pentru a permite andocarea automată și reintrarea în atmosferă. În prezent, software-ul de la bordul navei nu suportă aceste funcții critice. Deși Boeing a realizat cu succes un test autonom în 2022, motivele pentru care software-ul actual nu include aceste capacități rămân neclare. Se estimează că actualizarea software-ului va dura până la patru săptămâni.

Cu toate acestea, Boeing are încredere în performanțele navei spațiale Starliner și colaborează strâns cu NASA pentru a aborda orice îngrijorări. Compania susține revenirea astronauților cu Starliner și a furnizat numeroase date de testare pentru a-și sprijini poziția. În ciuda amânării, NASA își reafirmă angajamentul de a prioritiza siguranța echipajului pe toată durata misiunii. Totuși, din cauza acestor defecțiuni tehnice este probabil ca astronauții să rămână pe ISS pentru o perioadă mai lungă decât cea inițial planificată. Deși NASA și Boeing depun eforturi pentru a remedia problemele cât mai repede posibil, nu a fost stabilită încă o dată exactă pentru revenirea astronauților pe Pământ.

În prezent, ISS găzduiește un echipaj internațional format din astronauți de la NASA, Roscosmos (Rusia), AXA (Japonia), ESA (Europa), CSA (Canada) și alte agenții spațiale partenere. Stația Spațială Internațională (ISS) a fost lansată în spațiu pe 20 noiembrie 1998. Prima componentă a stației, modulul Zarya, a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, utilizând o rachetă Proton. 

Stația Spațială Internațională (ISS) orbitează în jurul Pământului la o altitudine medie de aproximativ 400 de kilometri. Această distanță poate varia ușor în funcție de orbita sa și de manevrele de ajustare. De asemenea, stația completează o orbită în jurul Pământului aproximativ la fiecare 90 de minute, deplasându-se cu o viteză de aproximativ 28.000 de kilometri pe oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel