Data actualizării:
Data publicării:

Care sunt cele Zece Porunci din Biblie

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cele Zece Porunci sunt un set de reguli morale și etice prezentate în Biblie. Ele au fost date lui Moise pe Muntele Sinai și sunt menite să ghideze comportamentul oamenilor față de Dumnezeu și față de ceilalți.

Iată care sunt cele Zece Porunci din Biblie:

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.

2. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești, căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinților în copii, până la al treilea și la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, și fac bunătate până la al miilea neam al celor ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.

3. Să nu iei în deșert Numele Domnului Dumnezeului tău, deșertăciune, căci Domnul nu va socoti nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.

4. Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești: șase zile să lucrezi și să faci toate lucrările tale; dar ziua a șaptea este ziua Domnului Dumnezeului tău; în ea să nu faci nicio lucrare, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici roaba ta, nici dobitocul tău, nici străinul care este în cetatea ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul, marea și tot ce este în ele, și a odihnit în ziua a șaptea. De aceea, Domnul a binecuvântat ziua de odihnă și a făcut-o să fie sfântă.

5. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru că-ți va da Domnul Dumnezeul tău țara în care vei locui, și-ți va merge bine, și vei trăi multă vreme pe pământul acela.

6. Să nu ucizi.

7. Să nu preacurvești.

8. Să nu furi.

9. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.

10. Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești femeia aproapelui tău, nici sluga lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici orice lucru care este al aproapelui tău.

Acestea sunt cele Zece Porunci, așa cum sunt prezentate în Biblie, în cartea Exodul (capitolul 20) și în cartea Deuteronomul (capitolul 5). Ele sunt privite ca principii fundamentale pentru a trăi o viață morală și dreaptă în fața lui Dumnezeu și a celorlalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel