Cât de periculoși sunt gândacii de bucătărie pentru sănătatea ta. Află ce boli pot transmite
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Gândacii nu sunt vectori ai bolilor, ci sunt "transmițători mecanici", adică transportă patogenii. Concret, ei pot purta diverse microorganisme, în special bacterii, care provoacă boli precum salmoneloza sau listerioza, printre altele.

Odată cu creștere temperaturii apar și gândacii, insecte care, după ce au petrecut cea mai mare parte a iernii și toamnei închise în adăpost, profită de schimbările climatice pentru a reveni în aer liber.

Nu numai atât, dar așa cum a explicat directorul general al Asociației Naționale a Companiilor de Sănătate Ambientală, Jorge Galván, într-un interviu pentru 20minutos, gândacii ar putea experimenta schimbări ca urmare a presiunii evolutive produse de schimbările climatice, care să îi facă imuni la insecticide.

Frica de gândaci poate părea irațională, dar dorința de a-i ține departe nu este. Și asta pentru că, deși este rar, aceștia sunt capabili să ne transmită boli și chiar să provoace alergii.

Cum transmit gândacii boli

Gândacii nu transmit boli în mod direct, așa cum ar putea, de exemplu, țânțarii sau căpușele. Adică, ei nu sunt vectori, dar pot acționa ca "transmițători mecanici", adică transportă microorganisme patogene de la un loc la altul. Acest lucru se poate face în mai multe moduri:

Prin propriul lor corp. Corpul gândacilor, în special picioarele, este plin de fisuri, fire de păr, unde se prind microorganismele. Când gândacii se mișcă, acestea adună microorganisme dintr-un loc și le depun în altul.

Prin fecale, vomă și salivă. Dacă un gândac consumă ceva contaminat, acest patogen poate rămâne în corpul lui și poate fi eliminat prin fecale sau vomă, patogeni care rămân depuși în locurile pe unde s-a deplasat.

Transmiterea acestor patogeni la oameni se produce atunci când intrăm în contact cu suprafețele contaminate, fie că este vorba de mâncare, ustensile de bucătărie, suprafețe, etc.

2. Sursa foto... (gandac-de-bucatarie_68870100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @studioworkstock

Ce boli pot transmite

Se știe că gândacii pot transporta în corpul lor peste 40 de tipuri de bacterii, precum și alți patogeni cum ar fi ciuperci, viruși, paraziți și protozoare. Unele dintre acestea ne pot îmbolnăvi și pot provoca diferite patologii sau intoxicații. Cele mai comune sunt:

  • Salmoneloza
  • Listerioza
  • Infecția cu E. coli
  • Febra tifoidă
  • Campilobacterioza
  • Dizenteria
  • Poliomielită
  • Lepră
  • Alergii

 

Ce să facem pentru a le evita 

Cel mai bun mod de a evita transmiterea bolilor de către gândaci este să evităm prezența lor în casă, dar și să avem o igienă alimentară strictă, deoarece multe dintre bolile pe care le transmit sunt răspândite prin alimente. Iată câteva sfaturi utile:

  • Spălați bine mâinile, ustensilele de bucătărie și alimentele înainte de a fi consumate.
  • Gătiți bine alimentele și evitați să le consumați crude fără să le spălați foarte bine.
  • Mențineți bucătăria - sau orice alt loc din casă - liberă de resturi, resturi de mâncare și reziduuri.
  • Nu lăsați niciodată resturi de mâncare în afara frigiderului peste noapte.
  • Nu mâncați în locuri neamenajate în acest sens, cum ar fi dormitoarele, potrivit 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel