Data publicării:
Cât de periculoasă este asocierea dintre hepatita Delta și hepatita B. Prof. dr. Liana Gheorghe: Prevalența este de 33%. Se ajunge la nevoia de transplant
Prof. Dr. Liana Gheorghe, gastroenterolog, a vorbit despre impactul Hepatitei Delta.
"Trebuie să încep prin a vă spune că impactul este remarcabil, la nivel mondial, adică se consideră că există undeva până la 60-72 de milioane de persoane infectate cu virusul hepatic Delta. De fapt, infecția Delta este o coinfecție B cu Delta. Ceea ce aduce particular acest dublet de virusuri este că transformă boala hepatică într-una foarte severă, rapid progresivă, care în mai puțin de 5-10 ani, comparativ cu alte mono-infecții care au nevoie de 3 decenii sau mai mult, ajunge la ciroză hepatică, ajunge la hepatocarcinom, la nevoia de transplant hepatic și se asociază cu o rată mare de mortalitate în absența unei intervenții.
Prof. dr. Liana Gheorghe: Prevalența Delta este de 33%, deci unul din trei pacienți infectați cu virus B în România are și virus Delta
În România, avem date - am avut dintotdeuna, pentru că avem o mare prevalență a infecției Delta -, avem un studiu din anul 2015 pe care l-am efectuat în centrele de hepatologie și de gastroenterologie - e vorba despre o prevalență, de o frecvență a bolii întâlnită în spital, oameni care sunt bolnavi și caută ajutor medical. Acolo aveam o prevalență de 23% - în rândul pacienților infectați cu virus hepatitic B. Date recente, care au încercat să facă o replică la 10 ani distanță a acestui studiu, au arătat că în populația de spital infectată cu virus hepatic B prevalența chiar a crescut. Prevalența Delta este de 33% - unul din trei pacienți infectați cu virus B în România are și virus Delta.
Iar în programul Livero, pe care noi l-am derulat recent, un program din acesta finanțat de Uniunea Europeană, am găsit la persoane care nu se știau cu vreo afecțiune hepatică. În cadrul unui screening populațional, am găsit o prevalență de 5,6% din populația infectată cu B, ceea ce înseamnă un număr mare de pacienți care vor ajunge în stadii avansate de boală, vor consuma resurse remarcabile dacă nu sunt descoperiți prin screening și tratați la timp", a spus prof. dr. Liana Gheorghe, în cadrul sesiunii de interviuri "Hepatita Delta - diagnostic, tratament și perspective. Expertiza medicilor despre această afecțiune", organizată de DC News, DC News TV și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News