Data actualizării:
Data publicării:

Super Duminica europeană. Cât de mare e pericolul extremei dreapta. Deși în creștere de viteză, tabăra suveranistă nu se înțelege pe un subiect crucial: Rusia

Autor: Ciprian Dumitrache | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Cele mai importante figuri suveraniste din Europa se profilează a fi  Marine Le Pen , Giorgia Meloni , Viktor Orbán. Cu toate acestea, diferențele de viziune privind Rusia ar putea face să nu avem nici în următoarea legislatură a Parlamentului European o forță unită de extremă dreapta.

Visul de a răsturna construcția europeană nu a fost niciodată atât de puternic, arată o analiză a publicației laRepubblica. Le Pen este cel mai activ promotor al creării unui bloc unic suveranist.

Cu toate aceste, relația cu Rusia rămâne principalul diferențiator între partidele de extremă dreapta.

Dacă sondajele se vor confirma, Marine Le Pen ar putea avea în Parlamentul European în jur de 30 de deputați, practic aproape cât tot contingentul românesc de parlamentari europeni, România având alocate 33 de locuri. Frontul Național ar avea, practic, cea mai importantă delegație națională din întregul hemiciclu de la Strasbourg. 

Cel mai entuziasmat de ideea unui proiect de dreapta este Viktor Orbán. Într-un interviu recent acordat Le Point, premierul ungar a spus că dacă Meloni și Le Pen „reușesc să lucreze împreună, vor fi o forță pentru Europa”.  Fidesz ar putea aduce aproximativ 20 de parlamentari la Strasbourg.

Care sunt taberele extremiste

 

Spre exemplu, grupul ID (Identitate și Democrație) din Parlamentul European cuprinde partide care sunt evident pro-ruse. Vorbim aici de Frontul Național din Franța (campania prezidențială a lui Marine Le Pen a fost finanțată cu bani rusești) sau partidul italian Lega (fostul Lega Nord) care are simpatii rusești, iar liderul său Matteo Salvini face constant declarații anti-ucrainene. 

La aceștia se adaugă două partide neafiliate - Fidesz-ul lui Viktor Orban și  Alternativa pentru Germania (AfD) care au o aderență ridicată în societate, și care păstrează legături puternice cu Moscova. Membrii și activiștii AfD au fost identificați ca păstrând legături strânse cu politicienii ruși.

De partea cealaltă a zonei de extremă dreapta găsim grupul European al Conservatorilor și Reformiștilor - ECR.

Din ECR fac parte formațiuni precum Fratelli d'Italia (FdI), Lege și Justiție (PiS) din Polonia sau Vox din Spania, fiecare având o bază electorală solidă.

Totuși, deși cele trei partide sunt împotriva migrației, subiectul refugiaților ucraineni este privit din perspectivă pozitivă, iar primele două sunt clar în favoarea sprijinirii Ucrainei.

Spre exemplu, chiar de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Vox a sprijinit cazarea refugiaților ucraineni în Europa. Potrivit liderului formațiunii politice Santiago Abascal, „aceștia sunt adevărați refugiați de război, femei, copii și persoane în vârstă”, spre deosebire de „tinerii musulmani de vârstă militară care invadează frontierele Europei cu intenția de a o destabiliza și coloniza”. Cu toate acestea, Vox întruchipează ambivalența în privința Ucrainei: în programul său electoral, nu amintește de războiul din Ucraina și, în campanie, a evitat să facă referire la el pentru a nu irita pe PiS-ul polonez, (recunoscut ca fiind un partid pro-Kiev) sau pe Orbán, prietenul lui Putin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel