Data actualizării:
Data publicării:

Cât de important este să îți vaccinezi câinele după schema recomandată de veterinari

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
E important să ştim că animalele de commpanie, atât câinii cât şi pisicile, trebuie vaccinate încă din primele luni de viaţă pentru a evita eventualele complicaţii şi afecţiuni de mai târziu.

Administrarea vaccinurilor atât la câini cât şi la pisici, conform schemei recomandate de medicii specialiști, este senţială pentru o viaţă sănătoasă şi lipsită de griji pentru stăpâni. Trebuie ştiut că vaccinul are rolul de a-ți proteja prietenul necuvântător de numeroase boli și virusuri, care altfel ar putea să-i pună viaţa în pericol.

Când se face primul vaccin la câini

Conform schemei recomandate de medicii veterinari, primul vaccin îi este necesar câinelui tău în jur de 7 – 9 săptămâni de viață, potrivit American Kennel Club, schemă aplicată peste tot în lume. În această perioadă, animalul are nevoie de un vaccin împotriva jigodiei, a hepatitei infecțioase, dar și împotriva parvovirozei. 

Al doilea vaccin

Pe măsură ce puiul de căţel se măreşte, atunci când ajunge la 11 – 13 săptămâni este indicat să mergi cu el la doctor pentru un rapel cu efect pentru cele 3 vaccinuri anterioare, la care se adaugă un vaccin împotriva rabiei și a leptospirozei. Astfel, animăluţul va fi protejat de boli care sunt extrem de periculoase pentru el, mai ales în perioada de creștere, când sistemul imunitar nu are suficientă putere pentru a lupta împotriva dăunătorilor.

Următoarea vizită la veterinar

La 15 – 17 săptămâni este indicat să revii la cabinetul veterinar împreună cu patrupedul tău pentru rapelurile pentru leptospiroză și rabie. Nu uita: de fiecare dată când îți vaccinezi câinele, doctorul trebuie să aplice în carnetul de sănătate al animalului informații despre vaccinul aplicat, respectiv data la care acesta a fost realizat. Astfel, ai o evidență clară a administrării tuturor vaccinurilor.

Rapeluri la 15 luni

Următorul vaccin trebuie să aibă loc la 15 luni, atunci când medicul veterinar se va ocupa de realizarea rapelurilor pentru toate vaccinurile menționate anterior. Doctorul va nota de fiecare dată în carnet următoarea dată la care este recomandat să mergi cu patrupedul la cabinet, iar astfel știi de fiecare dată când se apropie momentul pentru un nou vaccin.

Schimbări în comportament, după vaccinare

Să nu te îngrijorezi dacă de fiecare dată după ce îl vaccinezi câinele va fi puțin mai apatic sau mai somnoros în următoarele 12 – 24 de ore. Reacţia este una normală. În această perioadă este indicat este să îl supraveghezi pentru a observa dacă animalul prezintă reacții adverse. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel