Data actualizării:
Data publicării:

Cât de bine sunt gestionați banii contribuabililor? Raportul Curții de Conturi Europene

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Curtea de Conturi Europeană va prezenta Raportul anual al Curții privind finanțele UE.

Curtea de Conturi Europeană va organiza o conferință de presă online pentru a prezenta raportul anual despre execuția bugetului Uniunii Europene, exercițiul 2023.

"Curtea de Conturi Europeană vă invită la o conferință de presă online cu privire la raportul anual referitor la execuția bugetului UE privind exercițiul 2023. Conferința se va desfășura în limba engleză, miercuri, 9 octombrie, la ora 10.00 a.m. CEST, dar o interdicție de publicare a documentelor este în vigoare până la ora publicării.

Domnul Tony Murphy, președintele Curții, și domnul Jan Gregor, membru al Curții, vor prezenta principalele constatări și mesaje ale raportului din acest an și vor discuta riscurile și dificultățile cu care se confruntă finanțele UE. Mai mulți experți din cadrul Curții vor fi prezenți în cursul sesiunii de întrebări și răspunsuri pentru a discuta despre detaliile tehnice legate de diferitele domenii de cheltuieli.

Context

În fiecare an, auditorii Curții de Conturi Europene verifică conturile UE și prezintă o opinie cu privire la două aspecte: exactitatea și fiabilitatea conturilor și măsura în care există dovezi cu privire la sume de bani primite sau plătite în mod eronat (adică „legalitatea și regularitatea”). Rezultatele acestei activități sunt publicate în raportul anual al Curții.

În 2023, plățile efectuate de UE s-au ridicat la 239,2 miliarde de euro: 191,2 miliarde cheltuiți din bugetul UE și 48 de miliarde din Mecanismul de redresare și reziliență (MRR).

În raportul de anul trecut, Curtea a exprimat o opinie contrară cu privire la cheltuielile UE din 2022 și o opinie cu rezerve pentru cele din MRR din același an. Auditorii au tras atunci semnale de alarmă legate de impactul pe care datoria, inflația și războiul din Ucraina îl au asupra bugetului UE", conform unui comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel