Un apartament de 100 mp, pe plajă, în Sicilia, costă cât o garsonieră în București. Încă o dovadă că prețurile din România au luat-o razna
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Poate părea ireal, dar da, un apartament de peste 100 mp pe plajă, în Sicilia, este mai ieftin decât un apartament cu două camere în România. 

De multe ori, când pe grupurile de profil din România, scriu cumpărătorii că au un buget de 50.000 de euro pentru un apartament de două camere în București, cei mai mulți le răspund zeflemitor sau râd de o asemenea lipsă de cunoaștere elementară a pieței. Dincolo de ironia anterioară, România pare captivă celor care susțin că e perfect normal ca prețurile din imobiliare aproape să se dubleze față de cele din urmă cu câțiva ani. Veșnic auzim: prețurile nu scad, cresc pentru ”n” motive, de la materia primă care s-a scumpit, la lipsa forței de muncă, până la cererea crescută, care doar susține anomalia din imobiliare. 

Foto pexels

Dacă nouă ni se pare normal să plătim 60.000 de euro pentru un apartament de 45 - 48 de mp, cu bucătărie open space și un balcon înghesuit inclus în suprafața utilă a apartamentului, este momentul să îndrăznim să privim și-n curtea vecinilor. 

foto Facebook

În Sicilia, în Marsala, un apartament cu vedere la mare, aflat la câțiva pași de promenadă, chiar lângă vechiul port roman, pe strada Giovanni Falcone, de 110 mp, la etajul 2, costă... 52.000 de euro. Unde mai pui frumusețea orașului Marsala și potențialul turistic, dat de poziționarea apartamentului?

Cei care au pus anunțul pe un grup de profil de pe Facebook scriu că apartamentul se află în condiții excelente, având un living cu balcon și vedere la mare, o bucătărie cu încă un balcon de asemenea cu vedere la mare, o baie modernizată, un dormitor matrimonial și două camere pentru copii. Mai mult, agentul oferă posibilitatea de a renova sau reamenaja apartamentul în funcție de nevoile clientului.

Tradus și adaptat pieței românești, vorbim despre un apartament cu patru camere (deși în alte state living-ul nu se numără la camere, ci doar dormitoarele, deci corect ar fi trei camere), cu bucătărie închisă, spațioasă, living, două balcoane, 110 mp, renovat recent, dar cu posibilitatea modernizării contra-cost, pe plajă, la doi pași de promenadă, cu două balcoane de pe care vedeți marea. Totul la... 52.000 de euro!

Foto Facebook

Poate părea un vis frumos, o înșelătorie sau cine mai știe ce, dar este o realitate ce depăsește barierele românești, în care, de multe ori, vânzătorul nu dă doi bani pe banul cumpărătorului. Și, în general, cumpărătorul român este umilit în România, de la banca la care merge să se roage să i dea credite cu 18% dobândă până la vânzătorul care ar fi în stare să-l caute prin buzunare, poate-i mai rămân 3 monede și așa mai departe. Lecția ar fi să ne respectăm fiecare ban muncit, pentru că poate cumpăra mai mult decât vedem cu ochii, să oferim cât valorează, nu cât ni se spune că ar costa, pe un val nebun ce, spun unii analiști, va duce, mai devreme sau mai târziu, la o prăbușire pe piața imobiliară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel