Data publicării:

Cât aveai în cont dacă investeai 100 de lei lunar la Bursă, timp de 25 de ani. Adrian Tănase (BVB): Nu este science fiction

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Adrian Tănase, directorul general al BVB, a vorbit despre educarea financiară a românilor în ceea ce privește avantajele Bursei.

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a fost invitat la emisiunea DC Educația Financiară, unde a vorbit despre educarea financiară a românilor în ceea ce privește avantajele Bursei.

„Prin efortul de educare și de căpătare a culturii financiare, de culturalizare financiară, trebuie să demonstrăm tinerilor că ei trebuie să economisească, să-și asigure o independență financiară și să fie conștienți de riscurile pe care le au în viața lor dacă nu își asigură independența. În viață se pot întâmpla multe lucruri prin care îți pierzi capacitatea de a face bani. Ceea ce ni se întâmplă în mod sigur tuturor e că vom ieși la pensie și ne vom pierde această capacitate. În momentul ăla trebuie să-ți menții standardele.

Gestiunea din timp a acestui risc înseamnă că tinerii trebuie să-și pună bani de o parte încă de când încep să-i câștige, dar să-i pună în activele corecte. Lumea trebuie să înțeleagă faptul că un cont bancar nu este un activ corect pentru a-ți ține economiile pe termen lung. Sigur, avem conturi în bănci, ținem banii acolo, dar trebuie să ții cont și de faptul că trebuie să-ți pui bani de o parte, lună de lună, și trebuie să o faci în mod corect. Asta înseamnă că trebuie să-ți ții acești bani în acțiuni.“, a explicat directorul BVB Adrian Tănase.

Cât aveai în cont dacă investeai la Bursă 100 de lei lunar timp de 25 de ani

„Noi am făcut o simulare cu un cont care ar fi fost alimentat cu 100 de lei lunar în ultimii 25 de ani. Cu 30.000 de lei, care înseamnă această sută de lei adunată timp de 25 de ani, ar avea un cont de 400.000 de lei acum. Dacă acea sută era băgată în depozite bancare cu dobânda de la momentul respectiv, contul ar fi valorat 70.000 de lei.

Noi trebuie să ne uităm la piața de capital pe termen foarte, foarte lung, iar în această performanță net superioară piețelor bancare, diferențele sunt extrem de mari. Tinerii ar trebui să conștientizeze că trebuie să-și formeze această independență financiară. Nu este science fiction și este accesibil foarte multor români care câștigă niște bani, mai ales că sunt destui cărora le rămân și nu știu de oportunitatea care trece pe lângă ei.

Un tânăr care vrea să investească la bursă trebuie să-și deschidă un cont de tranzacționare la unul dintre brokerii activi. Pe www.bvb.ro pot găsi astfel de brokeri, pot vorbi cu ei și începe să facă investiții“, a precizat, la DC News, Adrian Tănase, directorul general al Bursei De Valori București.

Investiția la bursă reprezintă o modalitate prin care poți deveni co-proprietar al unei companii, cumpărând acțiuni. Aceste acțiuni pot fi apoi vândute, generând un profit dacă valoarea lor crește. Bursa oferă o gamă largă de oportunități de investiții, de la companii mari și bine-cunoscute, până la startup-uri promițătoare. Cu toate acestea, este important să fii conștient de riscurile implicate, deoarece valoarea acțiunilor poate fluctua semnificativ în funcție de o multitudine de factori, precum situația economică, performanțele companiei sau evenimente neprevăzute. Înainte de a începe să investești, este recomandat să te informezi temeinic despre piața de capital și să consulți un specialist.

DC Media Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna August, Campania ,,DC Educaţia Financiară’’ cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel