Data actualizării:
Data publicării:

Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Buzăului este în competiție cu orașul Cluj Napoca în ceea ce privește prețurile la imobiliare.

Pentru o garsonieră în Buzău, de doar 30 metri pătrați utili, prețul cerut este de... 112.000 euro. Există și mai ieftine... unele la 90.000 euro, altele la 80.000 euro.

Aceste prețuri sunt cerute doar dintr-un singur motiv - sunt singurele blocuri „noi”. Cartierul Orizont din municipiul Buzău a fost ridicat începând cu anul 2007. În Buzău, majoritatea apartamentelor și garsonierelor puse la vânzare au cel puțin 33 de ani. Acestea au prețuri de până în 60.000 de euro. Doar cele noi explodează în ceea ce privește prețul. Când spunem „noi” la Buzău, ne referim la blocuri care să fie după anul 2000. Și dat fiind faptul că în Buzău nu s-a mai construit nimic, oamenii cer - în singurul cartier rezidențial care există - și acesta undeva la marginea orașului - sume colosale pentru 30 metri pătrați.

Rămâne de văzut dacă dă cineva aceste sume, dar oamenii atât cer, comparativ cu prețurile pentru garsonierele vechi care costă aproximativ 45.000 euro.

VEZI ȘI: O femeie a vrut să-și cumpere o casă la 139.000 euro în București, la 10 minute de metrou. Când a văzut unde se află de fapt, a renunțat: Dacă va muri cineva, se va rezolva problema - https://www.dcnews.ro/o-femeie-a-vrut-sa-si-cumpere-o-casa-la-139-000-euro-in-bucuresti-la-10-minute-de-metrou-cand-a-vazut-unde-se-afla-de-fapt-a-renuntat-daca-va-muri-cineva-se-va-rezolva-problema_930640.html#google_vignette

2. -imagine fara descriere- (garsoniera_99618700.jpg)

3. -imagine fara descriere- (garsoniera-2_24541600.jpg)

4. -imagine fara descriere- (garsoniera-3_20060600.jpg)

Și Paul Iulius Negoiță făcuse un comentariu despre faptul că singura cea mai mare realizare edilitară la Buzău este Cartierul Orizont, acolo unde prețurile pentru garsoniere au prețuri de apartamente în București.

„Dincolo de păcatul originar al începuturilor, care a costat timp, energie, controverse, sacrificii și compromisuri politice, Orizontul 2000, așa cum se numea la început, dacă am reținut bine, a fost un exercițiu de viziune și anduranță a inițiatorului proiectului.

Orizontul se distinge prin  spații largi, aer, mod civilizat de trai. Buzăul are și alte cartiere – în special cartierul pe care încă îl cunoaștem sub numele de 23 August -, însă timpul a îngrămădit casele, fiecare nou proprietar dorind să mai adauge ceva, iar unitatea arhitectonică a fost spartă și de construcții mai puțin reușite.

Cartierul Orizont e luat de la 0 și aici cred că a fost actul de viziune și curaj al inginerului Ionel Gagu. Sporadic, s-a mai construit, dar cu compromisul supraaglomerării zonei. În Orizont, însă, totul a fost trasat clar de la început. De aceea îl văd ca cea mai mare realizare civilă, privată, de după Revoluție, la Buzău. Harta Buzăului arată altfel datorită acestui proiect imobiliar, care a atras după sine foarte multe investiții și au fost convinși să rămână în Buzău oameni din clasa de mijloc, care poate și-ar fi plasat propriile investiții în altă parte.

Deci, Orizont, a reprezentat și reprezintă un motor economic și de stabilitate locală foarte important. S-au rulat și se rulează valori financiare solide, care rămân în Buzău. Construirea Orizontului a dus la o dezvoltate pe orizontală a economiei locale. Zeci de firme au lucrat, direct sau indirect, și au câștigat bani din acest proiect, bani întorși aici, în comunitate, în Buzău. Serviciile, comerțul, producția locală, bugetul local, toate au avut de câștigat din apariția acestui proiect imobiliar. Iar peste toate, ideea că se poate și altfel decât ne-au arătat comuniștii, a reprezentat nuanța pe care nu e greu să o percepi la vizitarea cartierului organizat în stil american, Orizont.

Nu cred că Ionel Gagu este cetățean de onoare, dar ar trebuie să fie. Să-i dăm Cezarului cele ce îi aparțin. Oricât de tentat ar fi să găsim onorabilitatea în personalități care trăiesc și muncesc departe de Buzău, ar fi momentul să ne recunoaștem și aici meritele unii altora, pentru că banii la bugetul local de la acești membrii ai comunității buzoiene vin, de la cei ce trag zilnic pentru dezvoltarea Buzăului, de la cei care-și pun resursele și ideile la bătaie, în oraș.

În fine, Orizontul a schimbat definitiv fața Buzăului și va rămâne ca cel mai important proiect derulat la Buzău, după 1989”, spunea Paul Iulius Negoiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel