„Imaginați-vă fiecare zi cu priveliștea celui mai mare lac din Capitală. Dintr-o construcție la cele mai înalte standarde”.
După ce v-ați imaginat destul, treziți-vă la realitate. Pe Aleea Lacul Morii 121B, București, se construiește un bloc. Mă rog, încă nu este nimic acolo, la adresa menționată. Există doar un site unde este prezentat proiectul. Am cerut o ofertă de preț la ceva ce încă nu există. Pentru trei camere, dezvoltatorul cere... 201.734 euro + TVA. Dacă vreți patru camere... ar trebui să dați 306. 360 euro + TVA. Nici măcar nu este îngrădit locul unde se va ridica blocul, dar deja dezvoltatorul cere aceste prețuri astronomice.
Titlul articolului pe undeva este greșit în sensul în care dacă nu s-a finalizat tranzacția, nu putem vorbi de cât costă un apartament, ci - într-adevăr - de cât cere dezvoltatorul. Dar să revenim.
Am întrebat, la biroul online de vânzări, dacă putem face o vizionare. I-am spus „doamnei Dana” că am vrea să vedem apartamentul care costă 201.734 euro + TVA. Știam că blocul nu este ridicat, dar pentru omul de rând, dacă intră pe site și pe contul de Facebook, poate fi ușor păcălit pentru că se dă senzația că blocul deja există. De câteva luni, dezvoltatorul promovează, de fapt, un teren cu o groapă și buruieni, cu vedere - ce-i drept - la Lacul Morii. Dar nici măcar nu a fost îngrădit terenul...
Bun. Și am vorbit cu doamna Dana să o rugăm să vedem apartamentul mult visat.
Iată dialogul:
Buna seara. Se poate face o vizita la bloc?
Buna ziua. Putem stabili o vizita, doar ca noi abia am inceput amenajarea de santier.
A, pai deci nu am ce vizita?
Doar sa vedeti locatia, accesul si imprejurimile.
Ma interesa sa vad un apartament cu 3 camere, pe acesta la 220.000 de euro, de exemplu.
Este unul dintre apartamentele de pe fata. Se regaseste la toate etajele.
Pai acum inteleg ca nu e nici macar santier, nu inteleg: Se regaseste apartamentul sau nu? Din moment ce cereti pretul, credeam ca exista si apartamentele.
Noi am inceput rezervarea/vanzarea apartamentelor de acum. Dupa cum vedeti apare anul constructiei 2026. Abia acum incepe. Discutati cu Octavian toate detaliile necesare.Toate cele bune. Multumesc.
Conform informațiilor online, lucrările ar fi trebuit să înceapă în luna iulie 2024, dar suntem în august și terenul este plin de bălării! Dacă am fi răutăcioși am putea crede că încă se așteaptă emiterea autorizației de construcție.
De pe site aflăm că vor exista trei faze de vânzare:
Faza de autorizare, cu cel mai mare discount la pretul apartamentelor, faza intermediară și faza de construcție, când nu se va mai aplica discount la prețul apartamentelor.
„Veniti acasa intr-un mediu calm, la o priveliste de exceptie dominata de apa lacului pe o suprafata de 246 de hectare. Bucurati-va de plimbari zilnice sau alergari in mult ravnita zona de promenada a lacului.
Vedere catre lac, aer mai curat, verdeata, fauna specifica lacului, 144 locuri de parcare, linii de tramvai – inclusiv 41 STB, autobuze, doua magistrale de metrou”, se mai arată în prezentarea complexului fără a specifica, desigur, că și locurile de parcare costă (aproximativ 15.000-20.000 euro), iar tramvaiul 41 sau orice autobuz... este la vreo 30 minute de mers pe jos.
Vânzarea de apartamente înainte de a fi pusă măcar fundația este o practică riscantă, atât pentru dezvoltatori, cât și pentru cumpărători. Această abordare, cunoscută sub numele de vânzare "off-plan", are câteva aspecte negative pe care ar trebui să le analizezi cu atenție. Cumpărătorii își asumă riscul ca proiectul să nu fie finalizat la timp sau deloc, din cauza problemelor financiare sau juridice ale dezvoltatorului. În cazuri extreme, dacă dezvoltatorul intră în faliment, cumpărătorii pot pierde avansurile plătite. Proiectele prezentate pe hârtie sau în randări pot diferi semnificativ de produsul final, ceea ce poate duce la dezamăgiri sau conflicte între cumpărători și dezvoltatori. În faza de început, nu există nicio garanție reală că dezvoltatorul va respecta termenele de livrare sau calitatea promisă. Cumpărătorii trebuie să se bazeze pe încredere și reputația dezvoltatorului. Cumpărătorii își pot bloca resursele financiare în avansuri și rate pentru un apartament care nu există încă fizic, limitându-le opțiunile pentru alte investiții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci