Ingrediente pentru un borcan de 3 litri:
- 1,5 kg castraveți
- 5-6 căței de usturoi
- 4-5 bețe de mărar uscat
- 4-5 bețe de cimbru uscat
Saramura:
-1,5 l apă
- 2 linguri cu sare mare grunjoasă neiodată
În plus:
- 1 felie de pâine
Cum se prepară
Se curăță usturoiul și se taie în doua fiecare bucată. Se spală bine castraveții și se crestează în două sau, dacă sunt mari, se taie în patru pe lungime. Se spală bine un borcan de 3 litri și se așază pe fundul lui jumătate din bețele de cimbru si mărar. Se așază castraveții în borcan pe verticală cu usturoiul printre ei, scrie bucataras.ro.
Apoi facem saramura: punem la fiert apa împreună cu sarea, lăsăm să fiarbă 2-3 minute, după care stingem focul și lăsăm să se răcească 15 minute. Așezăm borcanul cu castraveți pe o lamă de cuțit sau pe o tavă metalică și turnam saramura peste ei.
Deasupra punem restul de verdeață uscată, eventual le răsucim ca o coroniță ca să intre bine în borcan. După 5 sau 6 ore, când s-a mai răcit saramura din borcan, așezăm deasupra o felie de pâine și o îmbibăm bine in saramură. Punem deasupra pe borcan o farfurioară sau o folie alimentară, după care scoatem borcanul la soare pe pervazul de la un geam sau în balcon.
După exact 24 de ore se scoate felia de pâine din borcan și se aruncă, apoi se acoperă din nou cu farfurioara. Deja ar trebui să se tulbure saramura și să înceapă să-și schimbe culoarea castraveții. Dacă este caniculă în 3 zile sunt murați. Dacă nu, durează 5 zile sa se mureze castraveții.
După 3 sau 5 zile, se scot din borcan verdețurile și se aruncă, iar castraveții se pot muta în caserole cu capac și se păstrează la frigider împreună cu saramura până la 2 săptămâni.
BONUS: Greșelile pe care toată lumea le face când prepară castraveți murați
Potrivit emisiunii „The History Kitchen” de la PBS, murăturile sunt o metodă interculturală de conservare a alimentelor care datează din jurul anilor 2030 î.Hr. Ca o modalitate de a extinde proviziile de hrană prin ierni reci, murarea este pur și simplu metoda de a păstra legumele într-o saramură făcută din oțet, apă și sare.
Un castravete murat corect este ușor crocant la exterior, dar cu o pulpă moale, flexibilă și profund infuzată cu ierburi adăugate și condimente, precum mărar. Deși nu ar trebui să fii intimidat de munca implicată și poți fi sigur că rezultatele delicioase merită efortul, detaliile contează atunci când vine vorba de murat. Așadar, înainte de a vă prepara prima saramură, asigurați-vă că nu treceți prin aceste greșeli ușor de ratat.
Alegerea castraveților potriviți
Castraveții mari și groși ar putea fi grozavi într-o salată, dar nu sunt atât de grozavi pentru murat decât dacă se întâmplă să deții un butoi mare de lemn. Respectarea unei dimensiuni mai mici, mai uniforme și accentuarea prospețimii sunt cheia pentru a găsi castraveți buni de murat. Pretenția se plătește conform publicației Bon Appėtit, deoarece veți dori ca castraveții să fermenteze mai uniform pentru cele mai bune rezultate. Veți dori doza potrivită de prospețime - un castravete nici prea tânăr, dar nici prea bătrân.
Amintiți-vă că castraveții vor fi ținuți într-un borcan sigilat umplut cu o saramură acidă timp de săptămâni. Dacă sunt deformați sau prea mari, saramura poate să nu pătrundă la pulpa legumei. O piele prea groasă poate face ca saramura să nu pătrundă, răpindu-vă murăturile de textură și aromă. Faceți cercetări și găsiți ce castraveți trec cel mai bine prin procesul de murare, cum ar fi popularul soi Kirby. Dar asigurați-vă că toți castraveții pe care îi aduceți acasă sunt proaspeți, aproximativ de aceeași dimensiune și lungime și că sunteți gata să murați foarte curând. Cu cât le pui mai repede la borcane, cu atât vor ieși mai bine. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Delia Budeanu, povestea neștiută. Cea mai cunoscută crainică din istoria Televiziunii Române de dinainte de '90 se temea să nu fie împușcată de Ceaușescu
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Zodia care trebuie să facă schimbări în perioada următoare. Daniela Simulescu: Vă recomand să stați departe / video
- Banca Mondială și FMI recomandă noi taxe și impozite pe salariile românilor, dar și pe locuințe și mașini. Alternativa lui Adrian Negrescu
- Modificare RCA - numeroși șoferi vor plăti bani mai mulți. Titi Aur arată manevra care s-a făcut / video
- Horoscop 22 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care se simte manipulată. Vei fi radical
- O țară din Europa are școală gratis pentru adulți, inclusiv pentru români. Învață două limbi străine și obțin și competențe profesionale
- Armata SUA testează o armă experimentală cu microunde de înaltă putere. Ce este Proiectul Meteor
- BANCUL ZILEI: Bulișor, răspuns magistral pentru tată
- Apa îmbuteliată în pet-uri, pericol pentru sănătate. Dr. Mircea Duțu: ”Particule extrafine au ajuns în sânge, inimă și creier”. Care este cea mai sigură apă
- La mesele festive scăpăm „ca vaca-n cucuruz” și apoi ne întrebăm de ce ne-am îngrășat. Dr. Doru Negru: Păi ați alergat mai mult de Paști?
- Circulăm într-o junglă. Mesajul unui expert auto: Cifrele ne arată că trebuie să știi să te aperi
- Cum te prind criminaliștii doar după scris. Comisar-șef: Activitatea este exclusiv umană