Câștigă un 'iPhone X Max'. Tentativă de SCAM în online. Avertizarea CERT-RO
Autor: Alexandru Ichim | Publicat pe: 13 dec 2019, 15:05
WhatsApp
O nouă tentativă de scam de răspândește în mediul online. Specialiștii CERT-RO trag un semnal de alarmă și le recomandă internauților să fie precauți. 

În cea mai aglomerată perioadă a anului din punct de vedere al cumpărăturilor și promoțiilor online, atacatorii testează mereu vigilența utilizatorilor, încercând să profite de naivitatea lor în fața unor câștiguri imediate, spun specialiștii CERT-RO.

Concurs fals în online

”O nouă tentativă de #scam se propagă în aceste zile prin intermediul mesajelor venite pe rețelele sociale. Un utilizator primește un mesaj cu un link, iar după accesarea lui victima are impresia că va participa la un concurs în urma căruia poate câștiga un 'iPhone X Max'. Desigur, această variantă a terminalului NU există, cel mai apropiat model ca denumire fiind iPhone XS Max.

Pagina web este gândită pentru dispozitive mobile (prezintă funcții JavaScript pentru notificarea utilizatorului prin vibrații, iar pagina este prezentată în mod portret).

Datele afișate inițial sunt tipul dispozitivului, data accesării orașul și furnizorul de internet utilizat. Pentru ca mesajul afișat victimei să fie mai credibil, atacatorii au inclus în mesaj ideea că și alte persoane din oraș au primit astfel de premii.

Mesajele afișate internauților

În funcție de dispozitiv, setările acestuia și furnizorul de internet este afișată o pagină de confirmare a „șansei de câștigare a unui dipozitiv mobil iPhone X Max". Ulterior, utilizatorul este transferat către altă pagină, unde are 3 șanse de a nimeri premiul din 9 variante existente. Desigur, mereu ultima cutie aleasă este și cea câștigătoare. Nimeni nu rămâne 'nepremiat'.

Tot pentru a oferi legitimitate inițiativei, atacatorii au inserat de la sine o serie de comentarii care par a fi preluate de pe Facebook. În realitate, ele sunt de fapt codate în sursa paginii web.

Nu intrați în capcană

După alegerea celei de-a treia cutii, victima este informată că a „câștigat un dispozitiv iPhone X Max care este rezervat 5 minute". Ulterior, acestuia i se solicită să urmeze „3 pași simpli", realizând o serie de redirecționări către pagini similare, care solicită trimiterea unui SMS cu suprataxă la numărul afișat, în schimbul unor servicii, filme, muzică sau jocuri. Desigur, abonarea la asemenea servicii nu are nicio legătură cu falsul concurs.

Echipa CERT-RO îndeamnă la răbdare în luarea deciziilor pe internet și vigilență în ceea ce privește link-urile, atașamentele sau invitațiile care ni se transmit în această perioadă”, scriu specialiștii CERT-RO pe pagina lor de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?