Castelul Peleş, pericol pentru turişti. Casa Regală, amendată de primăria Sinaia
Cel mai frumos castel al României se degradează de la o zi la alta! Bucăţi întregi din Peleş se rup sub ochii autorităţilor, care se declară neputincioase. Ministerul Culturii nu poate face reparaţii, pentru că e doar chiriaş. Monumentul îi aparţine Casei Regale.
Blocajul apărut între statul român şi moştenitorii legali a schimbat faţa castelului, ţinut de improvizaţii de scândură şi tablă, scrie observator.tv. O parte din acoperiş şi un balcon, distruse de infiltraţii, sunt protejate de plase de sârmă pentru ca nu cumva bucăţi din ele să cadă peste turişti.
Bârne din lemn susţin peretele de pe terasă, în pericol să se prăbuşească. Finisajele din lemn, pe alocuri putrezite, n-au mai fost vopsite de zeci de ani, iar din sculpturile exterioare lipsesc bucăţi întregi.
Este imaginea dezolantă a Castelului Peleş, care are nevoie de reparaţii capitale. Oamenii care vin să viziteze bijuteria arhitecturală sunt revoltaţi.
Un turist spune că "ar trebui să se găsească o soluţie că altfel ar fi trist ca aceasta să fie ultima mea vizită aici la castel", în timp ce un altul spune că "sunt plase să nu cadă în cap la nimeni, dar firele mă deranjează în particular. Este o stea a României. Ar fi păcat să se degradeze. Doamne fereşte!".
Construit în anul 1875, din dorinţa lui Carol I, Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante monumente istorice din România, dar şi din Europa. În 1948, a fost confiscat de comunişti, apoi a funcţionat ca muzeu. În 2007, a reintrat în proprietatea Casei Regale, dar chiriaş este Ministerul Culturii, care plăteşte 11 mii de euro pe lună.
Ce spun autorităţile
De reparaţiile capitale ar trebui însă să se ocupe proprietarul, spune legea. Casa Regală a fost deja amendată de Primărie cu 1.500 de lei, pentru că nu a reabilitat monumentul.
O soluţie ar fi ca statul român să cumpere monumentul. Reprezentanţii Casei Regale nu au comentat subiectul. Castelul Peleş este vizitat anual de aproape jumătate de milion de oameni. Pentru un tur complet, fiecare turist plăteşte 60 de lei, iar încasările ajung la Ministerul Culturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News