Data actualizării:
Data publicării:

Case de marcat speciale pentru familiile cu copii. Ce se întâmplă cu dulciurile de la case

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Freepik @pressmaster
FOTO: Freepik @pressmaster

Schimbări importante în marile magazine. Se vor introduce case de marcat speciale pentru familiile cu copii.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 206 voturi ”pentru”, un proiect de lege care prevede că la casele de marcat dedicate doar familiilor însoţite de copii minori, amplasate la ieşirea din hipermagazin sau supermagazin, va fi interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentaţiei sănătoase şi care nu sunt recomandate preşcolarilor, şcolarilor, copiilor şi adolescenţilor, scrie Agerpres.

Legea va merge la promulgare, iar după publicarea în Monitorul Oficial  trebuie pusă în practică.

Actul normativ completează în acest sens Ordonanţa Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

Proiectul defineşte casa de marcat prioritară pentru familii din supermagazine sau hipermagazine ca fiind ”casă de marcat dedicată doar familiilor însoţite de copil/copii minori, amplasată la ieşirea din magazin, la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentaţiei sănătoase şi care nu sunt recomandate preşcolarilor, şcolarilor, copiilor şi adolescenţilor conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr.1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi; în fiecare supermagazin sau hipermagazin trebuie să existe cel puţin o astfel de casă de marcat”.

De altfel, în expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii (UDMR și minorități) subliniază că ”România se află pe locul al doilea în Europa la obezitatea infantilă, iar procentul copiilor cu diabet de tip II este în creștere alarmantă”, dar și faptul că ”din punct de vedere fizic, obezitatea la copii se manifestă prin lipsa interactivității sociale și mentale. Copiii afectați de obezitate se simt inferiori în relațiilor sociale, se simt incapabili să mențină relațiile cu prietenii și să aibă puncte comune”.

În medie, ”la nivelul statelor membre ale UE, 17% din  populația adultă suferă de obezitate. Mai mult, 52% dintre adulții europeni sunt considerați supraponderali sau obezi. În termeni mai simpli, un adult din doi și aproape un copil din trei intră în categoria persoanelor supraponderale sau obeze.

Citește și: Fructele de sezon, sănătoase, dacă sunt consumate cu moderație. Mihaela Bilic: ”Prea multă fructoză obosește ficatul”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel