Data publicării:

Căsătorii persoane de același sex. E România pregătită pentru decizia CEDO? Răspuns și pentru BOR. Florina Presadă: Nu e nevoie de o susținere a unei majorități a societății românești

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Brett Sayles - Pexels
Foto: Brett Sayles - Pexels

Florina Presadă, Director Executiv ACCEPT, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre decizia CEDO prin care cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

Este România pregătită pentru această decizie? 

„Noi credem că da pentru că cercetarea noastră sociologică arată acest lucru. 71% dintre români spun că legalizarea căsătoriei civile pentru familiile de același sex, în România, nu ar avea niciun impact asupra vieții lor, iar 68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Deci, noi credem că această hotărâre CEDO vine să spună ceea ce am spus dintotdeauna, că familiile LGBT, sau familiile formate din persoane de același sex, merită și trebuie protejate de către statul român, trebuie recunoscute ca atare de către statul român.

Hotărârea CEDO, de altfel, spune că nici nu este nevoie ca să existe o susținere a unei majorități a societății românești, în niciun alt stat al Consiliului Europei nu există această condiție pentru ca statul să reglementeze protecția și recunoașterea juridică a tuturor familiilor. Este un argument pe care l-a adus și în hotărârea Fedotova împotriva Rusiei și îl reia și aici, în această hotărâre, pentru că e un argument pe care l-a invocat Guvernul României, însă Curtea a spus că statul român are această obligație pozitivă de a recunoaște și proteja legal toate familiile.”, a spus Florina Presadă. 

Referitor la reacția Patriarhiei, Florina Presadă a spus că Biserica poate decide ce fel de căsătorie acceptă, iar revendicările Asociației ACCEPT se referă la recunoașterea unor drepturi în domeniul civil. 

„Vreau să fac precizarea că ceea ce solicităm noi, căsătoria civilă și parteneriatul civil, sunt drepturi în relație cu statul român. Biserica are libertatea de a decide ce fel de căsătorie acceptă în interiorul bisericii, ca ceremonie religioasă. Noi solicităm recunoașterea unor drepturi în domeniul civil, în relație cu statul român, nu avem nicio revendicare sau solicitare în legătură cu practicile religioase.

Prin urmare, noi ne dorim deschiderea dialogului cu autoritățile statului român, cu decidenții politici români. Suntem conștienți de faptul că acest pachet legislativ pe care îl solicităm noi are nevoie de susținere transpartinică, și asta ne dorim, pentru că acesta ar fi un semn că și partidele s-au conectat la agenda reală a cetățenilor. Cifrele noastre arată că susținerea pentru aceste măsuri este destul de ridicată și e dublă față de procentul celor care au ieșit la vot în alegerile parlamentare din 2020, spre exemplu. Doar 30% dintre români au ieșit la vot în 2020, pe când 68% dintre români consideră că familiile formate din persoane de același sex au nevoie de aceeași protecție și recunoaștere juridică ca orice altă familie din România.

E în regulă, noi dorim și căsătoria civilă. Noi vrem ca toți cetățenii să opteze pentru instrumentul juridic care le convine cel mai mult. Dacă o familie formată din persoane de sex diferit poate opta fie pentru căsătorie civilă, fie pentru parteneriat civil, această opțiune trebuie să fie deschisă și valabilă și pentru familiile formate din persoane de același sex.”, a spus Florina Presadă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel