Data publicării:

Casa Verde Fotovoltaice, ”cât un reactor de la Cernavodă”. Laurențiu Neculaescu (AFM): Ce se va întâmpla în 2025

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a spus, la DC News TV, că Programul Casa Verde Fotovoltaice nu se va opri până când nu au panorui solare măcar 50% din locuințele din România.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a discutat la interviurile DC News, alături de jurnalistul Bogdan Chirieac, despre mai multe subiecte interesante, printre care Programul Casa Verde Fotovoltaice, care va continua și în anul 2025, țintind cifra de 1 milion de locuințe cu panouri solare.

”Programul Casa Verde Fotovoltaice va continua și anul următor, astfel încât, eu unul, cel puțin, până nu acoperim măcar 50% din locuințele din România să nu se oprească acest program”, a spus Laurențiu Neculaescu.

”O să aveți 1 milion de locuințe care au panouri pe casă”, a spus Bogdan Chirieac.

”Cu programul de anul acesta, cu cei 66.000 de beneficiari, sărim de 200.000 de familii care deja au primit finanțare și au panouri”, a declarat Laurențiu Neculaescu.

”Aveți putere instalată, cât un reactor de la Cernavodă. Este energie curată, verde, fără probleme și acum stocarea este un mare câștig. S-ar putea ca furnizorul să nu vrea să ia energia în sistem”, a subliniat Bogdan Chirieac.

Foto Crișan Andreescu

”Și chestiunea cu stocarea, tocmai în sprijinul oamenilor am făcut-o, pentru că, în același timp, în întâmpinarea celor care sunt proprietari de aceste rețele. Înțelegem și noi la AFM că aceste rețele sunt suprasolicitate și supraîncărcate. Atunci, am venit cu acest adaos în cadrul programului, prin care să finanțăm și stocarea, astfel încât să nu se mai piardă energia.

Practic, oamenii o pierdeau, în momentul în care energia se ducea către o rețea, care dacă era ajunsă la capacitatea maximă, nu o mai prelua și acea energie se pierdea. Prin urmare, am hotărât să venim cu aceste capacități de stocare, ca să nu se mai piardă energia și omul să fie oarecum independent de furnizorul sau distribuitorul de energie”, a mai spus a președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Vezi emisiunea integrală aici:

Youtube video image

De când începe înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, pentru persoanele fizice și unitățile de cult

Administrația Fondului pentru Mediu demarează sesiunea de finanțare pentru înscrierea solicitanților persoane fizice în cadrul Programului cu privire la instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

Înscrierea se va face începând cu data de 27 septembrie 2024, ora 10:00 și până la data de 08 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul www.afm.ro. Totodată, unitățile de cult se vor putea înscrie în program în data de 09 octombrie 2024, ora 10:00 sau până la epuizarea bugetului.

“În anul 2024, Administrația Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ 2 miliarde de lei. Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanțarea oferită prin acest program. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care își vor reduce costul facturii la energie electrică și care vor utiliza energie verde.

Sesiunea din 2024 aduce noutăți deosebit de importante în cadrul Programului. Este vorba despre finanțarea instalațiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esențială pentru maximizarea eficienței și independenței energetice a gospodăriilor. Totodată, am crescut considerabil subvenția, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde.

Simplificarea procesului de înscriere

Pentru a simplifica procesul de înscriere am adus îmbunătățiri semnificative aplicației informatice dedicate programului. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans. În ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul și aglomerația.

Ne dorim să asigurăm un proces de înscriere cât mai eficient, astfel că am decis ca fiecare regiune să aibă o zi destinată înscrierii și nu trei zile cum a fost anul trecut, având în vedere faptul că banii alocați s-au epuizat de fiecare dată într-un timp record. Această măsură va reduce semnificativ riscul de supraîncărcare a platformei și va oferi fiecărui solicitant șanse egale de a beneficia de finanțare” a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu. CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel