Casa scriitorului Rodion Markovits ar putea fi cumpărată de autorităţile judeţene din Satu Mare
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Casa scriitorului Rodion Markovits din Gherţa Mică ar putea fi cumpărată de către autorităţile din judeţul Satu Mare, actualul proprietar fiind dispus să o vândă, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop.

"Deşi s-a mai pus problema achiziţionării casei, proprietarul nu a mai dorit să o vândă. Astăzi (luni n.r.) am discutat cu el şi ar fi dispus să o vândă. Am spus să formuleze o pretenţie şi o să vedem în ce condiţii. Prima dată trebuie să spună el o sumă, ne trebuie un punct de plecare, pe urmă putem să discutăm concret. Fondurile pot fi alocate de către Consiliului Judeţean, iar achiziţia să se facă prin Muzeul Judeţean", a precizat Felician Pop.

Casa scriitorului a fost construită de către tatăl acestuia, iar acţiunile mai multor cărţi se petrec aici, păstrându-se inclusiv o parte din mobilier.

"Casa este construită de tatăl său, există mobilier original de-al scriitorului. Câteva din cărţile lui îşi au acţiunea chiar în casă. El descrie casa, pomul din faţa casei, cimitirul. Nu e doar o casă memorială, ci o casă care face parte din opera integrantă a scriitorului. Are şi o valoare literară, fiind foarte des pomenită", a mai spus Felician Pop.

Reprezentanţii CJCPCT au depus, luni, coroane de jerbe de flori la placa memorială de la casa în care a locuit scriitorul, împlinindu-se 135 de ani de la naşterea acestuia.

Rodion Markovits (1884 - 1948) s-a născut în comuna Gherţa Mică din Satu Mare. Cea mai importantă carte a sa, romanul "Garnizoana din Siberia", scris în 1927, a fost tradus 17 limbi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel