Urmărește emisiunea live
Casa ministrului apărării afgan a fost atacată de mai mulți bărbați înarmați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Casa ministrului apărării din Afghanistan a fost atacată de mai mulți bărbați înarmați. 

Patru persoane și-au pierdut viața după ce mai mulți militanți au atacat casa ministrului apărării din Afghanistan. Din fericire, ministrul Bismillah Khan Mohammadi nu se afla acasă marți, 3 august, când atacul a avut loc. Familia sa a fost evacuată în siguranță, iar insurgenții au fost lichidați, scrie BBC

Atacul vine în contextul unor lupte violente ce au loc în principalele orașe din Afghanistan, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite cerând sistarea violențelor. 

Oficiali ai forțelor de securitate au spus pentru AFP că 4 persoane au fost ucise, iar o organizație medicală caritabilă provenită din Italia a confirmat faptul că 11 persoane rănite au fost aduse la facilitățile din Kabul, alături de alte 4 trupuri ale celor împușcați. 

Totul este în regulă. Posibil atac al talibanilor

„Nu vă faceți griij, totul este în regulă”, a scris pe Twitter Mohammadi în urma atacului.

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a transmis că atacul poartă semnătura grupărilor talibane. La câteva ore de la atac, mulțimile din Kabul au ieșit pe străzi strigând Allahu Akbar („Dumnezeu e mare”), sfidând violențele talibanilor. Clipuri video ale acestor manifestații au fost distribuite masiv pe rețelele de socializare. 

Scene similare au avut loc în orașul Herat, care a experimentat de asemenea violențe de stradă. 

Crime de război

Statele Unite și Regatul Unit al Marii Britanii au acuzat talibanii de „crime de război” în sudul orașului Spin Boldak din provincia Kandahar, susținând că zeci de civili au fost „masacrați”. Președintele afgan Ashraf Ghani a prezentat un plan de securitate pentru a contesta atacul talibanilor în fața parlamentului țării, dar detaliile acestuia nu au fost făcute publice.

Armata afgană a declarat că trei provincii din sudul și vestul Afganistanului se confruntă cu situații de securitate „critice”, pe măsură ce luptele se intensifică între forțele talibane și afgane.

Luptele din țara din Asia de Sud, devastată de război, s-au intensificat pe măsură ce trupele SUA și NATO intenționează să-și finalizeze retragerea până pe 31 august, după 20 de ani de război. Talibanii încearcă să pună mâna pe capitalele provinciale după ce au capturat deja districte administrative mai mici în ultimele luni.

Caz similar în Haiti

În urmă cu doar câteva săptămâni, un atac similar a avut loc asupra locuinței președintelui haitian Jovenel Moise. O investigaţie lansată de autorităţile de la Bogota privind implicarea unor cetăţeni columbieni în asasinat relevă că Joseph Felix Badio ar fi putut comanda asasinatul cu trei zile înainte de comiterea atacului, atribuit de autorităţile din Haiti unor mercenari străini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel