Casa de copii din Băile Tușnad în care bătăile, abuzurile fizice și ororile erau la ordinea zile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: azonnali.hu
Sursă foto: azonnali.hu
O casă de copii administrată de o fundație este epicentrul unui scandal care implică abuzuri grave asupra minorilor. 

K. S. - H. a fost condamnat la 30 ani de închisoare, iar în total a primit în total 23 de pedepse pentru fiecare cap de acuzare, 10 ani fiind cea mai mare dintre condamnări, perioadă echivalentă cu cea în care a supus copiii din centrul de plasament din Băile Tușnad unor orori de nedescris. Mai multe victime ale sale au apărut în fața instanței. Fapta principală pentru care a fost judecat este cea de viol.

A primit în total o pedeapsă de 30 de ani. În prezent îi este interzis să se apropie sau să ia legătura cu cel care a reprezentat partea vătămată în procesul care tocmai s-a terminat. Decizia aparține Judecătoriei din Miercurea Ciuc, se arată în motivare

Motivarea condamnării scoate la suprafață ororile prin care treceau copiii instituționalizați

Conform descrierii faptelor, reiese că inculpatul urina pe copii, iar unul dintre minori a fost obligat să își mănânce propriile fecale. Acestora li se adaugă abuzurile sexuale, fizice și amenințările cu moartea pe care minorii le primeau cu fiecare ocazie. Printre cele mai tinere victime ale sale se numără și un copil de numai patru ani. 

Casa de copii în care s-au petrecut faptele oribile se află sub umbrela Fundației „Sfântul Francisc”, condusă de călugărul franciscan Bojte Csaba. Totul ar fi avut loc în perioada 2007-2017, timp în care autoritățile dar și conducerea instituției nu au luat măsuri. Nu este singurul centru al Fundației care este închis, cel din Ghimeș-Făget având în prezent lacătul pe ușă din cauza problemelor majore descoperite de autoritățile județene. 

Cum a apărut cazul în presă

Alarma a fost dată de publicația locală ZiarHarghita care relatează despre problemele din centru, dar și despre modul în care conducerea Fundației este asociată cu nume mari ale politicii naționale. 

„Ce este extrem de alarmant este că faptele judecate se referă la perioada 2007-2017, copiii afectaţi au vârste de la 4 ani în sus, iar cele suferite de ei numai Dumnezeu le ştie. Adică, timp de 10 ani, nişte copii minori dintr-un centru din Băile Tuşnad al Fundaţiei „Sfântu Francisc” au fost supuşi unor perversiuni inimaginabile, izvorâte din nişte minţi bolnave! 10 ani! O perioadă imensă!

Ne întrebăm cum este posibil ca aceste fapte să rămână ascunse o aşa perioada îndelungată? Nimeni nu le-a sesizat? Pentru este clar că se cunoştea despre ele. Aşa ceva nu rămâne ascuns o aşa perioadă lungă de timp. Câte astfel de fapte se mai petrec în casele Fundaţiei „Sfântu Francisc”? Care este rolul şi implicarea unui consilier judeţean UDMR (al cărui nume nu îl dăm, deocamdată), care a condus acel aşezământ în perioada producerii faptelor? Este momentul că instituţiile centrale ale statului să facă investigaţii majore în ceea ce priveşte activităţile din jurul Fundaţiei „Sfântu Francisc”, care primeşte sume consistente de la Consiliul Judeţean Harghita, prin Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială Harghita şi care este finanţată şi din Ungaria cu sume impresionante”, scria publicaţia locală, punând câteva întrebări despre un caz grav, ignorat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel