Casa Albă sărbătorește 4 iulie cu bugeri și ușile deschise
Președintele SUA, Joe Biden, marchează duminică aniversarea a 245 de ani de la nașterea națiunii cu o sărbătoare tradițională, care dă semnalul revenirii din pandemie, scrie Reuters.
După o vacanță petrecută în Michigan, unde a cumpărat plăcinte cu cireșe, și înainte de a petrece o noapte liniștită la casa familiei sale din Delaware, Biden se întoarce la Casa Albă pentru a primi aproximativ 1.000 de persoane cu burgeri și artificii. Este o doză de nostalgie pentru o țară obosită de restricții pandemice, poveri care s-au ușurat, dar care nu au dispărut odată cu răspândirea pe scară largă a vaccinurilor.
Pandemia a forțat anularea a aproape toate sărbătorile anul trecut și a condus la o inaugurare de dimensiuni reduse în ianuarie a președintelui democrat. Semnele de normalitate au revenit în Statele Unite, unde oamenii au călătorit și s-au întâlnit fără măști, chiar dacă Biden nu a reușit să atingă pragul de 70% din adulții americani cu puțin un vaccin. Guvernul a calculat procentul la circa 67%.
Sâmbătă, la Casa Albă, fumul provenit de la grătare s-a ridicat în aer, în timp ce angajații pregăteau mâncărurile pentru evenimentul de duminică. Într-o schimbare bruscă față de ultimele luni, ușile Casei Albe vor fi deschise sutelor de invitați, marcând cel mai mare eveniment al președinției lui Biden.
Se așteaptă ca evenimentul să includă lucrători din zonele esențiale din lupta cu COVID și familii ale militarilor. Biden va ține un discurs și va avea loc un foc de artificii de 17 minute. Evenimentul este, de asemenea, redus în comparație cu anii anteriori, un semn al coronavirusului care a ucis peste 600.000 de americani, transmite Mediafax.
4 iulie - Ziua Independenţei SUA, când americanii îşi celebrează valorile naţionale
Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istoria universală ca ziua Declarării Independenţei americanilor de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care sunt celebrate valorile americane.
În 1776, cele 13 colonii americane își declarau independența de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană.
Însă 4 iulie nu este chiar ziua în care Congresul Continental - format din delegaţi ai coloniilor - a decis să declare independenţa, acest lucru întâmplându-se cu două zile înainte, pe 2 iulie 1776.
Nu este nici data la care a izbucnit Revoluţia Americană, care începuse cu un an înainte, în aprilie 1775, potrivit constitutionfacts.com.
Şi nici nu este data la care Thomas Jefferson - considerat unul dintre "părinţii fondatori" ai SUA, devenit al treilea preşedinte al statului (1801-1809) - a scris prima schiţă a Declaraţiei de Independenţă, lucru care s-a întâmplat în iunie 1776. Această Declaraţie de Independenţă a fost semnată pe 2 august 1776 şi trimisă britanicilor în luna noiembrie a aceluiaşi an.
Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declaraţiei de Independenţă, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile.
Astfel a devenit oficială această dată, care a fost inclusă în Declaraţia de Independenţă, iar copia semnată în august 1776, redactată de mână, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naţionale din Washington.
În primii 15-20 de ani după semnarea Declaraţiei de Independenţă, americanii nu au sărbătorit această dată, iar, până în anii 1790, devenise şi un act controversat. Pe de o parte, democraţii republicani admirau Declaraţia de Independenţă şi pe Jefferson, pe de altă parte, federaliştii considerau actul prea franţuzesc şi prea anti-britanic.
În 1817, John Adams - al doilea preşedinte al SUA (1797-1801) - se plângea că America nu era foarte interesată de trecutul ei.
După ce s-a încheiat războiul dintre americani şi britanici, izbucnit în 1812, partidul federalist s-a destrămat și toate formațiunile politice din anii 1820 - 1830 se considerau moștenitori ai lui Jefferson și ai republicanilor democrați. Au început să circule din nou copii tipărite ale Declarației de Independență, cu data de 4 iulie subliniată. Moartea lui Thomas Jefferson și a lui John Adams pe 4 iulie 1826 a ajutat la promovarea ideii că 4 iulie trebuie sărbătorită ca dată importantă în istoria americanilor.
Congresul american a declarat ziua de 4 iulie sărbătoare națională în 1870, la aproape un secol de la Revoluția Americană. Tot atunci a fost declarată sărbătoare națională și Crăciunul, printre altele.
În prezent, ziua de 4 iulie este marcată prin etalarea steagului american, discursuri politice, ceremonii, parade, petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball, focuri de artificii şi alte evenimente.
Cu această ocazie, pe mesele americanilor se regăsesc cel mai adesea "hot-dogs" şi hamburgeri, porumb copt, limonadă, bere, pepene roşu şi plăcintă cu mere şi îngheţată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News