Urmărește emisiunea live
Casa Albă amână decizia privind imunitatea prințului Mohammed în cauza crimei lui Khashoggi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele SUA, Joe Biden, alături de prințul moștenitor, Mohammed bin Salman
Președintele SUA, Joe Biden, alături de prințul moștenitor, Mohammed bin Salman
Solicitarea vine după ce Biden s-a întors dintr-o călătorie din Arabia Saudită în care susține că ”a abordat uciderea jurnalistului cu prințul moștenitor”. 

Administrația Biden a cerut unui judecător american o prelungire de 60 de zile înainte de a evalua în mod oficial dacă lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit, ar trebui să i se acorde imunitate suverană într-un caz care implică uciderea jurnalistului Washington Post, Jamal Khashoggi.

Departamentul de Justiție a declarat într-un dosar în fața unei instanțe districtuale din SUA că a inițiat un ”proces de luare a deciziei” cu privire la depunerea unei declarații de interes în caz, dar că nu va putea respecta termenul solicitat de instanță, 1 august.

”Statele Unite iau în considerare ancheta Curții, dar procesul pentru a face acest lucru necesită consultarea mai multor entități din cadrul executivului cu privire la probleme complexe de drept internațional și intern”, se arată în dosar.

Potrivit The Guardian, solicitarea vine la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden s-a întors dintr-o călătorie controversată în Arabia Saudită în care s-a întâlnit cu prințul Mohammed și a susținut că a abordat uciderea lui Khashoggi într-o conversație privată cu prințul moștenitor.

Cazul jurnalistului Khashoggi

Khashoggi, un originar din Arabia Saudită care locuia în Virginia și a scris critic despre represiunea prințului moștenitor al Arabiei Saudită împotriva expresiei și disidenței în interiorul regatului, a fost ucis de agenți saudiți în consulatul saudit din Istanbul în octombrie 2018.

Un raport neclasificat de informații despre crimă, eliberat de administrația Biden la scurt timp după ce președintele a preluat mandatul, a concluzionat că prințul Mohammed, cunoscut sub numele de ”MBS”, a ordonat asasinarea.

Biden a promis, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, că va trata Arabia Saudită ca pe un ”paria” în urma crimei și a refuzat să recunoască personal rolul prințului moștenitor ca conducător de facto al Arabiei Saudite până la vizita sa recentă.

 

Confruntarea Biden - Mohammed bin Salman

Biden a spus, după întâlnirea sa cu prințul Mohammed, că l-a confruntat pe prințul moștenitor cu privire la uciderea lui Khashoggi și i-a sugerat că i-a spus prințului că el l-a considerat personal responsabil pentru uciderea lui Khashoggi. 

Dar Adel al-Jubeir, ministrul saudit al Afacerilor Externe, a spus că ”nu l-a auzit” pe Biden spunându-i asta prințului Mohammed. Ca răspuns la această afirmație, Biden a spus că relatarea lui Al-Jubeir este necinstită.

Al-Jubeir a declarat, de asemenea, într-un interviu recent, că Arabiei Saudite îi pasă profund de drepturile omului și a menținut poziția oficială a Arabia Saudită conform căreia uciderea lui Khashoggi, despre care investigațiile au arătat că a fost premeditată, a fost o operațiune necinstită care a avut loc fără știrea MBS.

Încercările de a trage Arabia Saudită la răspundere pentru crimă au eșuat până acum. Un proces desfășurat împotriva inculpaților nenumiți în Arabia Saudită a fost condamnat pe scară largă ca o farsă, iar Turcia și-a încheiat recent propriul proces pentru crimă.

Singura cale rămasă pentru MBS de a face față unor consecințe legale este în SUA, unde logodnicul lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a intentat un proces civil împotriva prințului moștenitor pentru că a ordonat uciderea.

John Bates, un judecător de la curtea districtuală, a declarat la începutul lunii iulie că invită Guvernul SUA să ia în considerare întrebările juridice despre faptul dacă procesul ar trebui să continue și dacă SUA au un interes în acest caz. El a mai spus că va organiza o audiere pe 31 august după moțiunile de respingere a cazului civil din partea prințului Mohammed și al altora.

Moțiunile de respingere a cazului civil se bazează pe pretențiile avocaților prințului Mohammed conform cărora tribunalul din Washington nu are jurisdicție asupra prințului moștenitor.

În răspunsul său la dosarul Guvernului, judecătorul Bates a spus că a salutat părțile în caz până pe 20 iulie pentru a-și exprima părerile cu privire la dacă audierea din 31 august ar trebui amânată.

”Pentru administrația Biden, este un nivel cu totul diferit să ieși din cale pentru a oferi imunitatea lui MBS în instanță față de cel mai documentat asasinat pe care MBS l-a făcut vreodată. A acorda imunitate legală i-ar da lui MBS licența de a ucide”, a spus Abdullah Alaoudh, directorul de cercetare al Dawn, o organizație non-profit care promovează democrația în Orientul Mijlociu, fondată de Khashoggi și co-reclamant în cazul împotriva Khashoggi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel