Casa Albă: Decizia de a negocia cu Rusia revine exclusiv Ucrainei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Noi declaraţii vin de la Washington.

Casa Albă a subliniat vineri că decizia de a negocia cu Rusia îi revine Ucrainei şi că în niciun caz nu face presiuni asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca acesta să se aşeze la masa negocierilor, potrivit unor declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby, făcute într-o convorbire cu jurnaliştii, transmite EFE. "Acest război s-ar putea încheia astăzi, dacă domnul Putin (preşedintele rus Vladimir Putin - n.r.) ar face ceea ce este corect. Evident, (Putin) nu s-a arătat dispus să-şi retragă trupele şi toţi suntem de părere că un acord diplomatic negociat este cel mai bun lucru pe care îl poate face Putin", a declarat Kirby.

Totuşi, Kirby a insistat că îi revine lui Zelenski misiunea de a stabili când este pregătit să negocieze şi sub ce format. "Nimeni din SUA nu face presiuni şi nu insistă sau îl împinge să se aşeze la masa" negocierilor, a dat asigurări Kirby. Săptămâna aceasta, preşedintele Şefilor de Stat Major din SUA, generalul Mark Milley, a declarat că este posibil ca Ucraina să se afle într-o poziţie de forţă pentru a negocia o retragere a Rusiei. Ucrainenii au înregistrat "succes după succes", spre deosebire de ruşi care "au dat greş de fiecare dată", a spus generalul Milley.

Propagandiștii ruși cer negocieri rapide cu Occidentul

Propagandiștii ruși au început să acrediteze ideea că Moscova trebuie să-și încheie cât mai curând intervenția din Ucraina și să negocieze cu Statele Unite. Jurnaliștii pro-Kremlin spun că Ucraina trebuie bombardată cât mai puternic, trebuie „paralizată” cât mai repede, pentru ca Moscova să-și creeze cât mai rapid propriile condiții favorabile pentru a negocia cu Statele Unite și cu țările occidentale. Altfel, dacă situația actuală din teren lâncezește, există teama că livrările de arme occidentale vor „inunda” Ucraina și o vor ajuta să învingă.

„Cu cât strategia și acțiunile noastre vor fi mai eficiente, cu atât mai bună va deveni poziția noastră de negociere. Într-un fel sau altul, va trebui să negociem cu americanii și cu Occidentul. Chiar dacă îndeplinim cu succes obiective militare importante în Ucraina - și aș vrea să sper că vom face acest lucru - la un moment dat va trebui să negociem cu americanii și cu Occidentul. Deocamdată, ei nu sunt pregătiți pentru negocieri. Ei cred că ne pot distruge. Prin urmare, indiferent cât de mult dezbatem aici dacă vrem sau nu vrem să negociem și cu cine, în acest moment este important îndeplinim aceste condiții pe front, astfel încât americanii și Vestul să fie forțați să negocieze nu doar după regulile lor, ci și după ale noastre”, a spus Viktor Olevici, unul dintre propagandiști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel