Data publicării:

Casa Albă dă vina și pe Iran pentru atacul asupra Israelului, deși admite că „nu sunt dovezi”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Iranul este complice, dar nu există dovezi directe care să lege Teheranul de atacurile din Israel, transmite Casa Albă, potrivit Reuters.

Iran este complice, chiar dacă Statele Unite nu au informații sau dovezi care să indice că Teheranul a participat direct la atacurile din Israel comise de grupul islamist palestinian Hamas, a declarat un purtător de cuvânt de la Casa Albă, luni.

"De-a lungul timpului, Iranul a susținut pe scară largă Hamas și alte rețele teroriste din regiune, furnizând resurse, capacitate și instruire", a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională de la Casa Albă, într-un interviu acordat MSNBC.

"În acest sens, este clar că Iranul are o complicitate, dar în ceea ce privește dovezi specifice legate de aceste atacuri, nu, nu deținem astfel de informații", a adăugat el.

 

Zelenski dă vina mai mult pe Kremlin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe Kremlin pentru atacul asupra Israelului, organizat de Hamas, în acest weekend.

Volodimir Zelenski a declarat luni că este în interesul Rusiei să aprindă războiul din Orientul Mijlociu pentru a slăbi unitatea globală.

„Pe baza informațiilor disponibile -- informații foarte clare -- este în interesul Rusiei să aprindă războiul în Orientul Mijlociu pentru a crea o nouă sursă de durere și suferință care ar slăbi unitatea globală, ar crea diviziuni și ar ajuta Kremlinul să submineze libertatea în Europa", a spus Zelenski în adresa sa video de noapte.

Zelenski a menționat că propagandiștii ruși se bucură de evoluția situației și că Iranul, pe care l-a descris ca un aliat al Moscovei, îi sprijină în mod deschis pe cei care atacă Israelul.

"Tot acest context reprezintă o amenințare mult mai gravă decât o percepe în prezent lumea", a subliniat Zelenski.

"Și noi știm cum să facem față acestei amenințări. Suntem în curs de pregătire a măsurilor necesare. Ceea ce contează cel mai mult este că milităm pentru necesitatea unei unități globale maxime."

Într-un apel telefonic pe care l-a avut duminică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Zelenski a afirmat că Ucraina este alături de Israel, care se confruntă cu un atac la scară mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel