Cărţile „James Bond" vor fi rescrise. Se scot referirile considerate rasiste
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 28 feb 2023, 08:42
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cărţile din seria „James Bond" ale scriitorului britanic Ian Fleming urmează să fie rescrise, în încercarea de a le adapta secolului 21, fiind îndepărtate mai multe referiri la rasă şi etnie care ar putea fi considerate ofensatoare.

Potrivit The Sunday Telegraph, urmează să fie îndepărtate mai multe referiri la rasă care ar putea fi considerate ofensatoare, cărțile urmând să fie publicate în aprilie. Thrillerele lui Fleming - de la „Casino Royale" la „Octopussy" - vor fi reeditate în această primăvară, după ce Ian Fleming Publications, compania care deţine drepturile asupra operelor literare ale scriitorului, a comandat o revizuire de către un grup de "cititori sensibili".

Cărţile republicate din seria „James Bond" vor include un text explicativ, informează Agerpres: „Această carte a fost rescrisă într-un moment în care termenii şi atitudinile care ar putea fi considerate ofensatoare de către cititorii moderni erau lucruri obişnuite. Mai multe actualizări au fost realizate în cadrul acestei ediţii, păstrând-o cât mai aproape de textul original şi de perioada în care se desfăşoară".

Editura care publică în Marea Britanie operele autorului de cărţi pentru copii Roald Dahl, printre care se numără îndrăgita „Charlie and the Chocolate Factory", şi-a anunţat intenţia de rescriere a acestora pentru eliminarea termenilor consideraţi ofensatori. În faţa reacţiei provocate în Regatul Unit de această intenţie, Puffin Books a anunţat vineri că va continua să tipărească versiunile originale într-o colecţie specială. În Franţa, editura Gallimard Jeunesse a dat asigurări că nu este luată în considerare o astfel de revizuire a textelor autorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?