Cartel Alfa, mesaj către Olguţa Vasilescu: Legea Codului Fiscal este aceeaşi
Legea Codului Fiscal este aceeaşi, indiferent de domeniul de activitate şi nu poate face discriminări între tipurile de lucrători, printr-un tratament fiscal diferenţiat, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa.
'Reamintim doamnei ministru că, oricât îi este de greu să înţeleagă acest lucru, reprezintă toţi lucrătorii şi ocupă funcţia de ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, o titulatură pe care a reuşit să o ducă în cel mai abject derizoriu prin politicile pe care le promovează, prin manipulări grosolane, prin manevre orientate către fracturarea şi delegitimarea mişcării sindicale, prin ignorarea dialogului şi consultării cu partenerii sociali, sindicate şi patronate deopotrivă. Legea Codului Fiscal este aceeaşi indiferent de domeniul de activitate şi nu poate face discriminări între tipurile de lucrători, printr-un tratament fiscal diferenţiat. Or, propunerea de compensare a veniturilor celor care lucrează cu timp parţial în sistemul public este o măsură profund discriminatorie faţă de persoanele aflate în aceeaşi situaţie, dar care sunt angajate în sistemul privat', conform comunicatului.
De asemenea, în document se mai spune că suprataxarea persoanelor care lucrează cu normă parţială este una dintre situaţiile extrem de grave generate de măsurile cuprinse în reforma fiscală, pe care şi CNS Cartel ALFA, şi alte organizaţii, au semnalat-o insistent încă de anul trecut.
'Deşi CNS Cartel ALFA se opune şi pe fond unei astfel de măsuri, ieri, 6 februarie, în cadrul Consiliului Economic şi Social a fost respinsă includerea pe ordinea de zi a proiectului de ordonanţă din motive procedurale. Proiectul nu fusese discutat cu partenerii sociali în Comisia de dialog de la nivelul Ministerului Muncii şi nici nu avea avizele cerute de legislaţie pentru a intra în dezbaterea CES. Ceea ce spune public doamna ministru, că sindicatele s-au opus rezolvării acestei probleme, este o altă distorsionare gravă a realităţii. Dacă era o chestiune urgentă, era cazul să înţeleagă acest lucru încă de anul trecut, când a fost semnalată problema. În caz contrar, să îşi asume incapacitatea şi să plece din guvern', potrivit Cartel Alfa.
Măsurile din Codul Fiscal ascund nenumărate probleme
Nu în ultimul rând, Confederaţia sindicală susţine că măsurile cuprinse în Codul Fiscal ascund nenumărate probleme.
'O parte au fost expuse şi discutate deja în spaţiul public: taxarea anticipată a lucrătorilor independenţi şi inechitatea distribuirii sarcinii fiscale între lucrătorii independenţi cu venituri mici, la nivelul salariului minim, şi a celor cu venituri mari şi foarte mari; suprimarea posibilităţii de finanţare pentru o serie de organizaţii guvernamentale care îşi bazau intervenţia socială pe direcţionarea procentului din impozit etc. O mare parte însă ies acum la iveală, prin dificultăţi majore de aplicare şi de corelare cu legislaţia conexă. Să luăm doar exemplul contribuţiei de asigurări sociale în perioada concediului medical. Conform art. 144 din Codul fiscal, baza de calcul pentru CAS o reprezintă 35% din câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2018, acesta este de 4.162 lei, incluzând şi aşa-zisul transfer de taxe. Salariatul va datora CAS calculat astfel: 25% din 35% din 4162 lei, adică 365 lei. Anterior, formula era aceeaşi, numai că procentul era mai mic, dintr-o sumă brută mai mică. Spre comparaţie, pentru decembrie 2017, calculul pentru CAS-ul datorat arată aşa: 10,5% din 35% din 3131 lei = 115 lei', se mai spune în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News