Data publicării:
Cartea familiei, de Vasile Ioana, un fel de Constituție pentru suflet. Bonus: o scrisoare pe care oricine ar trebui să o aibă
Românii divorțează cel mai repede dintre toți europenii.
Studiul „Provocările cuplurilor din România”, realizat în perioada octombrie 2020 – martie 2021, a arătat că românii stau cel mai puțin într-o relație, durata medie a căsătoriilor fiind de 8-9 ani, mult mai mică decât cele raportate în studiile internaționale de profil. În România, la fiecare 4,6 căsătorii există un divorț, potrivit datelor Eurostat din 2017. Studiile și expertiza practică arată că divorțul poate fi prevenit. Dar cum facem acest lucru într-o lume în care, la prima greșeală, atunci când vedem că omul de lângă noi nu este perfect - pentru că nu există om perfect, desigur - cerem divorțul? Nu zice nimeni că o persoană trebuie să stea într-o căsnicie toxică, dar parcă nici la prima abatere să sari la divorț nu este o soluție firească, mai ales dacă omul de lângă tine arată că vrea să se schimbe.
Ce facem pentru a nu ajunge la divorț?
Cerem ajutorul cuiva, cerem un sfat unei persoane în care avem încredere. De cele mai multe ori, alegem un prieten, un frate, o soră, un duhovnic, un psiholog. Dar pentru unii este foarte greu să-și deschidă sufletul, să ceară ajutor când simt că nu știu pe ce drum să o apuce. Când ești la pământ, este destul de greu să găsești forța să ceri un sfat și atunci ajungi să iei cele mai proaste decizii. Și, dacă nu ai puterea să mergi să discuți cu o persoană în care ai încredere, poți să-ți comanzi „Cartea familiei”, care cuprinde învățături de la Părintele Vasile Ioana. Este o carte care îți poate schimba viața. Și nu-s cuvinte mari. Singura condiție este doar ca tu să vrei asta, ca tu să spui DA schimbării. Ai acolo, pas cu pas, totul despre o căsnicie fericită. Pentru că nu ne naștem învățați, nu ni se predă la școală mare lucru legat de familie, ba mai mult, unii dintre noi provenim din familii destrămate, în care nu am avut modele de urmat care să ne ajute în viața noastră ca adult căsătorit. Nimeni nu te învață cum să fii un bun soț și, pentru că nu suntem perfecți, uneori putem greși. Important este să o luăm de la capăt, să iertăm și să iubim. Pare simplu, nu? În realitate, lucrurile nu sunt chiar roz, dacă nu ai parte de îndrumare.
„Cartea familiei” este un fel de Constituție pentru suflet
Părintele Vasile Ioana a pus între pagini multă practică. Nu este o carte plină de teorie, ci o carte plină de viață. Vasile Ioana vine cu exemple din experiența sa duhovnicească, sunt realitățile cu care ne confruntăm foarte mulți dintre noi. Sunt cele mai comune probleme care pot apărea în viețile oamenilor, iar Vasile Ioana vine cu soluții. Sunt soluții simple, dar care trebuie aplicate cu dragoste și tact. Iar preotul îți explică, pas cu pas, cum să faci pentru ca, la final, să-ți fie sus inima.
„Cartea familiei” este un prim pas dacă vrei să începi de undeva pentru a te schimba și pentru a înțelege că, atunci când cel de lângă tine greșește, este posibil să ai și tu partea ta de vină. Și, dacă nu ierți, greșești mai mult decât cel pe care acum îl zugrăvești în cele mai negre culori.
Cam despre asta este „Cartea familiei” - despre iertare, iubire, împăcare, liniște, și despre cum să faci să atingi aceste stări. „Cartea familiei” poate fi începutul unei împăcări cu tine însuți și cu omul de lângă tine, dar și începutul unei prietenii frumoase cu Părintele Vasile Ioana, o prietenie duhovnicească ce te va ajuta, zi de zi, să iei cele mai bune decizii. Iar despre Vasile Ioana mai știu un lucru: schimbă oameni. Desigur: dacă ei își doresc asta. Dacă spui da unui nou început, Vasile Ioana va avea grijă să-ți îndrume pașii spre noul tu sau spre acel tu care ai fost cândva, dar care s-a pierdut pe drum din cauza vieții haotice pe care o trăim. Iar 49 de lei, cât este „Cartea familiei”, s-ar putea să fie cea mai bună investiție pentru sufletul tău, egală cu luni sau ani întregi de căutat soluții în locuri mai puțin potrivite.
Aici găsești cartea. Vei primi bonus și scrisoarea părintelui Vasile Ioana.
Despre Vasile Ioana:
Vasile Ioana slujește într-o bijuterie arhitecturală, un monument istoric care, în ciuda faptului că este o biserică mică, devine un spațiu mare, datorită bucuriei cu care o umple părintele.
Vasile Ioana este o bucurie de om. Nu degeaba te salută cu ”Bucurie!”
Vasile Ioana este un preot al vremurilor noastre care a înțeles că, pentru ca un om să se apropie de Dumnezeu sau pentru ca un om pur și simplu să fie mai bun, este nevoie să vorbească pe limba fiecăruia. Vasile Ioana este mai mult decât un preot dintr-o biserică frumoasă din inima Bucureștiului. Îți este și tată, și frate, și psiholog, și prieten. Îmbracă orice haină sufletească pentru a te vedea împăcat, pentru a te vedea bucuros, pentru a te vedea transformat în bine.
Am văzut multă lume plecând de la el în lacrimi, dar sunt niște lacrimi de eliberare. Pentru că asta simți când vorbești cu preotul Vasile Ioana: descătușare, ieșirea la suprafață dintr-o mocirlă sufletească, bucurie, speranță.
Lui Vasile Ioana îi sunt suficiente și doar cinci minute pentru a pune un om pe calea schimbării. N-are nevoie de prea mult timp. De fapt, nici nu prea are mult timp. La biserica lui, când spovedește, sunt zeci de oameni care așteaptă un sfat, o iertare, o mângâiere. Stă la biserică, uneori, și până după miezul nopții. Iar părintele Vasile Ioana are puterea aceasta: să te schimbe pe loc. Dacă schimbarea în bine este definitivă... presupun că ține de fiecare, de disponibilitatea sufletească a fiecăruia, dar Vasile Ioana deschide un drum. Nu există problemă la care să nu vină cu o soluție, iar, uneori, soluția era atât de simplă și evidentă încât te miri că nu ai avut puterea să o vezi. Doar că aveai nevoie în viața ta de un om ca Vasile Ioana pentru ca lucrurile să fie limpezi.
Pe Vasile Ioana fie îl placi, fie… îl placi. Nu există să nu-l placi. Iar dacă vreun ateu vine și spune că nu-l place din principiu, înseamnă că nu l-a auzit niciodată. Asta-i încă o calitate a preotului nostru: că știe să vorbească pe limba fiecăruia, așa cum vă povesteam mai sus.
Nu îți place să mergi la Sfânta Liturghie pentru că ți se pare prea plictisitor sau ești obosit după o noapte în club și nu poți să stai la biserică două ore duminica? Foarte bine. Dar poți merge măcar la final, când părintele Vasile Ioana ține predica. Ți-l imaginezi cum povestește, duminica la slujbă, că a jucat Counter-Strike când s-a dus la sfințirea casei unei familii? Pare că n-are legătură cu nimic, dar și-n spatele jocului Counter-Strike este o învățătură. Și câte și mai câte povești de genul acesta are…
Merită să mergi la slujbă măcar pentru cele 20 de minute de la final în care Vasile Ioana lasă cădelnița și își pune haina psihologului, având grijă totodată să nu renunțe nici la haina de preot, și începe să dea sfaturi. Este practic, dacă vreți, o consultație gratuită la terapeut. Nu trebuie să fii habotnic pentru a-ți ajunge la inimă fiecare cuvânt al preotului. În schimb, poți să fii ateu și să-ți placă ce auzi la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București. Părintele Vasile Ioana nu slujește aici singur. Îi sunt alături preotul Nicolae Dima și diaconul Nicolae Mogage. Și ei sunt niște oameni deosebiți, că altfel n-ar putea să facă echipă cu Vasile Ioana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News