Carnea de vită, singurul aliment corelat cu riscul scăzut de depresie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Lukas, Pexels
Fotografie de la Lukas, Pexels
Un studiu realizat în Marea Britanie arată că singurul aliment care este corelat cu scăderea riscului de depresie este carnea de vită. 

Studiul a fost realizat din date de la 440.000 de persoane şi spune că nutrienţii care se găsesc în carnea de vită, inclusiv fier şi vitamina B, ar putea fi "de vină" pentru acest efect protectiv, scrie Daily Mail

"Este primul studiu care arată un efect cauzal pozitiv al consumului de vită", explică o echipă de psihiatri de la Universitatea Naţională din Taiwan, de la Spitalul General din Massachusetts, dar şi din alte centre. "Am descoperit că un consum ridicat de carne de vită ar putea proteja împotriva depresiei", mai arată aceştia. 

Cum alegem carnea de vită pentru friptură. Recomandările unui bucătar cunoscut

Chef Joseph Hadad îți spune cum să alegi carnea de vită pentru friptură.

„Dacă spui carne de vită, practic te referi le orice parte din carcasa unei vite. Totuși, diversele tipuri de carne, din diferitele localizări pe corp, se comportă diferit la gătit pentru că au texturi diferite și chiar gust diferit (într-un fel are gustul o carne macră și într-un fel este cel al unei bucăți marmorate cu grăsime). Iar pentru fripturi, doar o parte dintre ele se potrivesc. Baveta mică, de exemplu, aflată pe partea de burtă a vitei, este o bucată destul de tare. Așa că trebuie să o tăiați subțire și să o frigeți la foc iute, fără a o lăsa să treacă de stadiul de medium-rare. O marinare prealabilă ajută și ea. Baveta mare sau fleică (skirt steak) este o bucată de carne din aceeași zonă abdominală, însă mult mai lungă și ceva mai grasă. Nu se folosește prea des ca friptură, ci mai curând în preparate precum fajita sau stir-fry, adică tăiată în bucăți mici și trasă rapid la tigaie”, a explicat bucătarul Joseph Hadad.

„Vrăbioara, partea superioară a spatelui, este o zonă expusă la efort și, drept urmare, destul de tare. Cel mai bine această carne se folosește pentru gătitul îndelung la foc mic și tocare. Ribeye sau antricotul este cea mai bună opțiune pentru o friptură datorită marmorării sale cu grăsime gustoasă. Iar dacă carnea mai este și maturată (28 de zile), atunci gustul este și mai intens.

T-bone este o bucată de carne ce conține și vrăbioară și antricot, fiind despărțite de un os în formă de T, de unde și-a luat și numele. Cel mai bine este pus în valoare pe grătar. Fileul este cea mai fragedă carne din corpul unei vite. Este un mușchi subțire și macru, din care se obțin fripturi delicate. Merge bine făcut pe grătar sau în tigaie și gătit cu cât mai puține intervenții, astfel încât să fie gustul său pus în valoare, nu acoperit de marinade și multe condimente.

Coastele, în schimb, merg foarte bine gătite la cuptor, în vreme ce ceafa de vită, este bogată în grăsime, și merge pregătită atât la cuptor, cât și pe grătar”, a scris Joseph Hadad pe blogul său. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Burgeri de casă românești. Rețeta fabuloasă

Ingrediente

- 200 grame carne de porc, tocată
- 200 grame carne de vită, tocată
- 1 ceapă
- 4-5 căţei de usturoi
- câteva fire de pătrunjel
- câteva fire de mărar
- sare şi piper, după gust
- brânză cheddar
- 1 roşie
- ketchup

Cum se prepară

Se amestecă bine carnea tocată cu legumele (ceapă, usturoi) şi zarzavaturile (pătrunjel, mărar) tocate. Se adaugă sare şi piper, după gust. Ne umezim mâinile, formăm burgerii, apoi îi punem în tigaie. Ungem cu ulei tigaia şi frigem burgerii câte trei minute pe fiecare parte.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel