Carnea de pui nu trebuie spălată înainte de preparare. Prof. Olariu explică cum ne putem feri de îmbolnăvire
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Profesorul Tudor Rareș Olariu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a explicat de ce nu trebuie spălată carnea de pui înainte de preparare și ce recomandări există în această situație.

„Carnea poate conține o serie de microorganisme – bacterii sau chiar paraziți – care pot să rămână în carne și să determine infecții. Există anumite temperaturi, cum este cea la care se prepară carnea, de peste 60 de grade Celsius, acestea în general distrug microorganismele.

Însă, atunci când este preparată mâncarea, chiar dacă spre exemplu carnea de pui este ținută la temperaturi mai scăzute, temperaturile scăzute nu garantează că aceste microorganisme sunt distruse, nicidecum. Pot să fie inactive, chiar și la temperatura de congelator, la -10/-20 de grade Celsius. Nu sunt distruse bacteriile care pot să determine o îmbolnăvire”, a transmis prof. Olariu.

Bacteriile ajung peste tot în bucătărie. Carnea trebuie lăsată la urmă

„Din aceste considerente, atunci când se prepară carnea, e bine să fie luate măsuri suplimentare de protecție. Dacă cumva se spală carnea, care poate să cuprindă firicele de sânge sau diferite fluide, acestea reprezintă un transportor excelent pentru bacterii, să ajungă spre exemplu pe tocător, în chiuvetă, pe tacâmuri, pe cuțite, în acest fel să se producă contaminarea”, a mai spus expertul în parazitologie.

„Aceste contaminări pot să fie încrucișate. Dacă cineva care prepară carnea și prepară în același timp salată, bacteriile respective pot să ajungă și pe salată în timp ce este preparată, spălată în chiuveta respectivă. Indicațiile sunt ca, de regulă, atunci când este preparată carnea, să fie lăsată la urma meniului pregătit. Adică recomandările sunt să fie pregătite întâi legumele, fructele, salatele, iar la urmă carnea”, a conchis acesta, explicând că recomandarea este deocamdată doar pentru pui fiindcă doar pe această carne s-au făcut studii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel