Cârnații prăjiți sunt permiși astăzi: E ziua cârnaților bratwurst
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 16 aug 2022, 09:00
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mateusz Dach)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mateusz Dach)
Astăzi, este ziua cârnaților bratwurst. Iată cum îi poți prepara chiar la tine acasă...

Un cârnat bratwurst, alături de o halbă de bere rece ar putea să ne facă să ne simţim mai bine. Pe 16 august este sărbătorită ziua cârnaţilor bratwurst (#WorldBratwurstDay), un preparat obţinut de obicei din carne de porc, de vită şi/sau viţel.

Bratwurst este un cârnat care este puternic condimentat şi care este savurat în mod tradiţional cu varză murată sau cu muştar. Cuvântul "bratwurst" este compus din două cuvinte nemţeşti: "wurst" - cârnat şi respectiv "braten" - a prăji.

Cârnaţii bratwursts au apărut în secolul XIV şi au devenit atât de populari încât în Germania au fost organizate numeroase festivaluri în onoarea lor. Cârnaţii sunt un produs alimentar foarte vechi, existând, conform dovezilor arheologice încă din anul 228 d.Hr., însă nobilul bratwurst a apărut în jurul anului 1313. Fiecare regiune din Germania are propria reţetă de bratwurst, existând în jur de 40 de varietăţi.

Carnati Bratwurst, rețeta

Ingrediente

1 kg spată de porc
500 gr spată de viţel
350 gr grăsime de porc
3 linguri sare
1 lingura frunze de măghiran
2 linguriţe seminţe de chimen
1.5 linguriţe piper alb
1 linguriţă mix de condimente pentru cârnaţi
1 buc membrane de porc

Cum se prepară

Dacă membranele (~3 metri) au fost ambalate în sare, clăteşte-le bine. Se pun într-un castron cu apă caldă şi se înmoaie timp de 30 de minute. Aruncă apa, apoi, clăteşte interiorul membranelor cu şi înmoaie-le în apă caldă cel puţin 30 de minute. Între timp, pregăteşte umplutura.

Pune o tavă, un bol de amestecare mare, vasul mixerului şi accesoriile de tocat carne şi umplut cârnaţi în frigider cel puţin 30 de minute. Taie carnea de viţel, carnea de porc şi grăsimea de porc în bucăţi de ~ 2 cm şi amestecă-le pentru a le uniformiza. Aşază-le într-un singur strat pe tava răcită şi bagă-le la frigider aproximativ 45 minute până la 1 oră, scrie gatesc.ro.

Ataşează accesoriul pentru tocat carne la mixer. Cu mixerul la viteza medie toacă bine carnea. Apoi, aşaz-o într-un strat uniform în tavă, presar-o cu condimente şi bag-o la frigider pentru încă 30 minute. Verifică amestecul de carne dacă este condimentat corespunzător, formând o chiftea mică şi subţire. Prăjeşte-o până când centrul nu mai este crud. Gustă chifteaua, dar ai în vedere că aroma se va dezvolta pe măsură ce cârnaţii se răcesc. Adaugă condimente suplimentare la compoziţie după cum doreşti.

Ataşează tubul de umplere dorit la mixer, porneşte mixerul la viteza mică şi adaugă suficientă umplutură pentru cârnaţi până când poţi vedea că aceasta începe să iasă prin tubul de umplere. Opreşte mixerul. Umezeşte tubul de umplere cu apă, apoi scoate uşor membranele din lichidul în care sunt păstrate, fără să le scurgi.

Caută capătul membranei şi cu grijă introdu-l complet pe partea exterioară a tubului de umplere prin împingere. Dacă membrana este foarte lungă şi nu mai încape pe tub, tai-o lăsând ~ 2 cm în plus. Scurge cu grijă cei 2 cm de membrana pe care ai lăsat-o la capătul tubului şi cu grijă fă-i nod sau leag-o bine cu sfoară pentru gătit.

Cu mixerul la viteza medie, ține de capătul legat al membranei şi începe umplerea ţinând membrana şi capătul tubului de umplere într-o mână. Ai grijă ca membrana să nu fie umplută foarte tare pentru că poate plesni. Aşază membrana umplută pe o tavă, în formă circulară dinspre centru înspre exterior. Când ajungi la capătul membranei de pe tub, lasă ~ 2 cm de membrana şi leagă capătul într-un nod.

Repetă paşii până epuizezi toată umplutura de cârnaţi. (Ar trebui să ai acum unul sau mai multe şiruri de cârnaţi, înfăşurate). Rulează uşor mâna pe lungimea cârnaţilor pentru a te asigura că umplutura este distribuită uniform.

Aceşti cârnaţi de regulă au ~ 7 cm lungime. Ca să formezi cârnaţi de dimensiunea potrivită, ține de capătul şirului sau de ultimul capăt de cârnat format, roteşte uşor de 3-4 ori în aceeaşi direcţie. Continuă până când tot şirul este porţionat. Taie cârnaţii la articulaţiile răsucite şi înţeapă bulele de aer formate la umplere cu o scobitoare.

Aşază cârnaţii într-un singur strat într-un container etanş şi ţine-i în frigider cel puţin două până la trei ore înainte de gătire sau îngheaţă cârnaţii înveliţi individual în plastic timp de 2 până la 3 luni.

Cârnaţii pot fi prăjiţi la 230°C timp de 15-20 de minute sau prăjiţi la foc mediu, timp de 20 până la 25 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?