Cârnații, cel mai nou subiect de ceartă dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Cârnații sunt cel mai recent subiect de ceartă de după Brexit.

Conform Independent.co.uk, lunga istorie de euroscepticism a britanicilor a creat tot felul de lupte legate de mâncare cu Bruxellesul, de la gradul de îndoire al bananelor până la reglementarea gusturilor de chipsuri. Cel mai nou „scandal” se centrează pe... cârnați.

Guvernul premierului Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeană că a adoptat o abordare „puristă” a reglementărilor pentru carne care ar urma să blocheze exportul de cârnați din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Problemele vin înainte de finalul „perioadei de grație” care a permis britanicilor să exporte carne la congelator, printre care și importanții cârnăciori.

Executivul britanic amenință că nu va respecta acordul Brexit dacă se procedează așa

Astfel, guvernul condus de Johnson a amenințat că va proceda unilateral și va ignora controalele cerute de lege la finalul perioadei de grație care expiră la finalul lunii iunie. Regulile de siguranță alimentară din Uniunea Europeană spun că pe piața unică pot fi importate doar cărnuri înghețate. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a spus clar că Bruxellesul va acționa „rapid, ferm și hotărât” dacă Regatul Unit va încerca să nu respecte înțelegerile din Brexit.

Tot Sefcovic a spus că există posibilitatea unui război comercial, care ar presupune ca Uniunea să impună tarife și dividende asupra exporturilor britanice, dacă Marea Britanie nu respectă obligațiile internaționale pe care le-a acceptat în acordul semnat cu partenerii europeni.

Ministrul Mediului a spus că disputele sunt o nebunie

Ministrul Mediului britanic, George Eustice, a descris disputa dintre britanici și europeni drept „o nebunie”, marți, explicând că nu are „nicio idee” de ce Uniunea a impus reguli de „idiosincrazie” asupra cărnurilor reci.

„Bănuiesc că este vorba de percepția că nu pot avea încredere în orice altă țară decât cele membre ale Uniunii Europene să facă cârnați”, a transmis Eustice. Alt membru al executivului, Robert Jenrick, a spus miercuri că Marea Britanie doar a cerut europenilor să arate „bun simț” în legătură cu unele înțelegeri stipulate în acordul Brexit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel