Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Carmen Dorobăț, semnal de alarmă în legătură virusul mortal Marburg. Ce trebuie să facă românii care pleacă în vacanțe

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Carmen Dorobăț, semnal de alarmă în legătură virusul mortal Marburg. Ce trebuie să facă românii care pleacă în vacanțe / Foto: Pixabay, de fernando zhiminaicela
Carmen Dorobăț, semnal de alarmă în legătură virusul mortal Marburg. Ce trebuie să facă românii care pleacă în vacanțe / Foto: Pixabay, de fernando zhiminaicela

Medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre pericolul reprezentat de virusul mortal Marburg.

Alegeri prezidentiale 2024

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat ce este infecția cu virusul Marburg, dar și ce trebuie să facă românii care pleacă în vacanță în zonele în care a fost depistată acestă boală. 

"Nu trebuie să ne îngrijorăm, suntem departe de zona geografică unde e obișnuită o astfel de infecție, tropicală și subtropicală, deși boala a fost pusă în evidență în Germania. Acest virus determină o boală denumită după numele virusului, dar care face parte din febrele hemoragice, cum este de exemplu Ebola sau febra galbenă.

Se caracterizează prin manifestări cu febră, frison, dureri articulare, dureri musculare, la care apar manifestări hemoragice. Fiind vorba de o boală virală, nu discutăm încă de un agent antiviral. Tratamentul este infecțios, simptomatic obișnuit, la care se pot adaugă procedee de terapie intensivă în cazul celor gravi”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț la Realitatea Plus.

Carmen Dorobăț, sfaturi pentru românii care merg în vacanțe

„Aș sfătui persoanele care pleacă în vacanță în zonele respective să aibă un sfat de la medicul infecționist în ceea ce privește posibilitățile de prevenție - vaccinuri, de a se proteja singuri”, a mai transmis medicul Carmen Dorobăț.

„Este categoria de zoonoze, s-a accentuat în ultimele decenii, ofensivei urbanizării și intersectării de medii umane și naturale. Animalele aflate într-o situație dificilă, se deplasează, are loc contactul cu omul și favorizează transmisiunea de boli care nu erau cunoscute la oameni”, a explicat și profesorul universitar Mircea Duțu, vicepreședinte al Comisiei de ecologie a Academiei Române, în cadrul emisiunii "Controversat", moderată de Ionela Arcanu.

Boala Marburg, asemănătoare Ebolei, a ajuns în Ghana

Ghana a confirmat primele două cazuri de virusul mortal Marburg, o boală foarte infecțioasă din aceeași familie cu virusul care provoacă Ebola. Se spune că ambii pacienți au murit recent în spitalul din regiunea Ashanti de sud. Probele lor au revenit pozitive la începutul acestei luni și au fost acum verificate de un laborator din Senegal.

Oficialii din domeniul sănătății din națiunea vest-africană spun că 98 de persoane sunt acum în carantină, fiind cazuri de contact suspectate. Nu există încă un tratament pentru Marburg, dar medicii spun că ingerarea unei cantități mari de apă și tratarea simptomelor specifice îmbunătățesc șansele de supraviețuire ale pacientului, scrie BBC. 

Virusul se transmite oamenilor de la liliecii de fructe și se răspândește între oameni prin transmiterea fluidelor corporale. Este o boală severă, adesea fatală, cu simptome care includ dureri de cap, febră, dureri musculare, vărsături cu sânge și sângerare.

Oficialii avertizează oamenii să stea departe de peșteri și să gătească temeinic toate produsele din carne înainte de a le consuma. Reamintim că și Tanzania investighează o boală necunoscută în sudul țării, care a ucis trei persoane, scrie BBC. În total, 13 cazuri au fost raportate în regiunea Lindi, pacienții având simptome similare cu Ebola sau Marburg. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel