Carmen Dan, violențe protest: "Protestatarii paşnici, folosiţi"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmă că, la protestul din 10 august, agresorii, cunoscuţi ca făcând parte din galeriile de fotbal, i-au folosit pe protestatarii paşnici din primele rânduri ca pe un scut uman, în timp ce aceştia ar fi fost reticenţi în a se disocia de elementele agresive.

"Ora 18,48 - apariţia în piaţă a propriilor persoane cunoscute ca făcând parte din galeriile de fotbal. Raportul menţionează că venirea acestora (...) nu s-a făcut în grup organizat, ceea ce a împiedicat Jandarmeria să dispună măsuri de blocare a accesului acestora în Piaţă. Una din concluziile raportului este că modul de exercitare a violenţei asupra forţelor de ordine a avut un caracter de noutate, reflectând o mutaţie în plan naţional.

Astfel, agresiunile s-au manifestat individual sau în grupuri organizate de-a lungul întregului dispozitiv cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât şi în interiorul masei de participanţi din rândurile doi şi trei în adâncime. Acest mod de acţiune a permis agresorilor să folosească primele rânduri de protestatari ca pe un veritabil scut uman.

De asemenea, manifestanţii paşnici au fost reticenţi în a se disocia de elementele agresive astfel că misiunea de izolare şi de extragere a persoanelor violente a fost îngreunată şi chiar imposibil de realizat. Acest mod de acţiune a făcut ca persoane care manifestau paşnic să suporte consecinţele acţiunilor forţelor de ordine aflate în încercarea de respingere a celor violenţi prin utilizarea de gaz iritant lacrimogen", a spus Dan, la sediul MAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel