Data actualizării:
Data publicării:

Carmen Dan: Violenţa versus festivalul cătuşelor

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Carmen Dan
Carmen Dan

Carmen Dan, ministrul de Interne a prezentat o situaţie statistică a infracţiunilor comise de la începutul acestui an. 

Carmen Dan, ministrul de Interne, afirmă că, potrivit statisticilor, infracţionalitatea din România îşi menţine trendul descrescător. Afirmaţia a fost făcută în cadrul audierilor din cadrul Comisiei pentru apărare din Senat pe tema situaţiei privind infracţiunile cu violenţă. Carmen Dan a subliniat că "politica penală a ultimilor ani, conform actualului Cod penal, a fost aceea de a sancţiona cu oarecare blândeţe violenţa şi de înfiera, însă, criminalitatea economico-financiară". 

"În primele patru luni din acest an am avut 40.000 de persoane cercetate, dintre acestea 2.000 de persoane fiind arestate preventiv de către instanţe. Eu cred că aceste date sunt relevante şi relevă munca de poliţie. (...) Conform datelor statistice corelate la nivelul primului trimestru anul curent, infracţionalitatea la nivel naţional este în aceeaşi parametri ca în perioada similară a anului trecut, cu o scădere de 1,2 procente faţă de anul 2017, pentru că, vreau să mă raportez la un an întreg, şi fac menţiunea că acesta este al şaselea an consecutiv în care infracţionalitatea îşi menţine acest trend descrescător", a declarat Carmen Dan, marţi, la audierile din cadrul Comisiei pentru apărare din Senat pe tema situaţiei privind infracţiunile cu violenţă. 

Statistica infracţionalităţii

Ea a adăugat că anul acesta, pe anumite tipuri de infracţiuni, numărul cazurilor a crescut, dar sunt şi altele unde s-a înregistrat o scădere. 

"Am făcut o analiză pentru primele trei luni ale acestui an, iar lucrurile arată astfel. Infracţiunea de omor - avem 57 de sesizări, cu 10 mai puţine ca anul trecut, tentativa de omor - 65 de sesizări penale, cu 18 mai multe ca anul trecut, lovituri cauzatoare de moarte - opt sesizări, cu patru mai multe ca anul trecut, violuri - 438 de fapte, o scădere de 4,2 %, tâlhării - 807 fapte, în scădere cu 3%, loviri sau alte violenţe - 19.900 de fapte, în creştere cu 3,7 %, violenţă domestică - 9.100 de fapte, în creştere cu 8 %.

După cum se poate constata, cele mai semnificative fapte, infracţiuni, sunt cele de loviri şi de violenţă domestică. Nu putem ignora, de asemenea, că dinamica acestor fapte are un izvor şi în modul în care societatea, în ansamblul ei, se comportă, aş îndrăzni să spun, pe toate palierele, mai ales pe cel social, de modul în care evoluează relaţiile interumane (...). Iar în faţa acestei realităţi, cel puţin din perspectiva mea, politica penală a ultimilor ani, conform actualului Cod penal, a fost aceea de a sancţiona cu oarecare blândeţe violenţa şi de înfiera, însă, criminalitatea economico-financiară", a declarat ministrul. 

[citeste si]


Carmen Dan a făcut apel la parlamentari pentru găsirea unor soluţii

"Pentru a căuta mai multe explicaţii sau pentru a găsi soluţii este important să răspundem la o problemă de fond. Suntem liniştiţi cu ideea că pentru loviri, violenţe, agresiuni, criminalitate domestică avem un regim sancţionator cu pedepse care nu depăşesc doi-trei ani, în timp ce pentru fapte cum ar fi abuzul în serviciu se ajunge până la 15 ani, iar pentru evaziune fiscală la opt-nouă ani pe lege specială, ca infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

Este firesc, oare, ca cei care lovesc oameni pe stradă, care au o atitudine violentă, agresivă, inclusiv asupra oamenilor legii, să nu fie reţinuţi şi arestaţi imediat, dar în schimb să facem un festival al cătuşelor faţă de ceea ce înseamnă infracţionalitate de corupţie ? Nu cred că este normal. Şi mai cred că una dintre soluţiile pentru care avem motivaţie suficientă să descurajăm violenţele ţine şi de voinţa Parlamentului", a declarat ministrul de Interne. 

Ministrul a mai subliniat că "România este o ţară sigură", lucru evidenţiat, printre altele, şi de numărul de cetăţeni străini care au intrat în ţara noastră anul acesta. "Anul acesta, în primele trei luni au intrat legal în România 2,1 milioane de cetăţeni străini, faţă de 1,7 milioane în perioada similară a anului trecut", a declarat Carmen Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel