Data publicării:
Cargill, gigantul cerealelor din SUA, a fost chemat în instanță. Acuzații grave: Face afaceri cu defrișările
Un gigant al comerțului cu cereale a fost chemat în instanță pentru că a închis ochii la defrișări pentru a face afaceri profitabile.
Ecologiștii îl denunță pe cel mai mare comerciant de cereale din SUA. Este vorba de gigantul Cargill, cea mai mare companie privată din Statele Unit, cu venituri de 165 de miliarde de dolari.
Printre principalele acuzații s-a numărat și aceea de a nu fi respectat obligațiile de due diligence, atât în ceea ce privește defrișarea, cât și protecția drepturilor omului.
Chiar dacă procesul va avea loc în SUA, problema afectează îndeaproape și companiile de pe bătrânul continent. Uniunea Europeană tocmai a adoptat o lege majoră referitoare la responsabilitatea corporativă privind defrișarea, care ar putea da naștere la procese similare în cazul în care companiile nu respectă controalele necesare pentru a preveni exploatarea ulterioară legată de produse importate din țări terțe pe bază de soia, carne de vită, cauciuc, cacao, etc...
Acuzații grave
Potrivit Agrifood, multinaționala a fost chemată în sala de judecată de către ClientEarth, o organizație internațională de protecție a mediului, care a prezentat plângerea oficială la începutul lunii mai.
Cargill este acuzată că nu și-a monitorizat în mod adecvat lanțul de aprovizionare cu boabe din soia, precum și că prin acțiunile sale a contribuit la declinul pădurii tropicale amazoniene, precum și a altor zone cu risc, cum ar fi savana Cerrado și pădurea atlantică.
Potrivit reclamanților, carnea comercializată în supermarketurile din întreaga lume de către Cargil provine de la animale crescute cu boabe de soia ”murdare”, adică soia cultivată în zonele protejate, de risc.
Avocații ClientEarth susțin că acest comportament încalcă codul internațional de conduită responsabilă în afaceri.
ClientEarth denunță Cargill că ar avea multiple deficiențe, în special în ceea ce privește boabele de soia achiziționate de la comercianți terți, care reprezintă 42% din totalul achizițiilor braziliene de soia de către Cargill.
Alte puncte slabe au fost constatate în sectorul soia, deținut de alte companii care tranzitează prin porturile multinaționale, precum și în modificarea indirectă a utilizării terenurilor.
Problematic este și comerțul cu boabe de soia din savana Cerrado și Pădurea Braziliană. O circumstanță agravantă suplimentară: furnizorii gigantului cerealier ar fi implicați în încălcări ale drepturilor omului, afectând comunitățile indigene dependente de păduri.
Răspunsul companiei
Cargill a declarat pentru The Guardian că nu a luat la cunoștință plângerea completă, adăugând că este implicată într-un ”un angajament de neclintit” de a pune capăt defrișării în America de Sud.
”Nu ne aprovizionăm cu soia de la fermierii care exploatează terenuri în zone protejate și avem controale pentru a preveni intrarea produselor neconforme în lanțurile noastre de aprovizionare”, au declarat reprezentanții Cargill.
În 2020, jurnaliștii Sky News au dezvăluit dovezi ale modului în care Cargill a furnizat altor giganți comerciali, precum McDonald's și Tesco, pui hrăniți cu boabe de soia importate din zone protejate de risc de incendii și defrișări abuzive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News