Data actualizării:
Data publicării:

Care sunt primii pași din ”viața fără tiroidă”. Dr. Ruxandra Dobrescu: În funcție de el stabilim ce avem de făcut mai departe

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @stefamerpik
FOTO: Freepik @stefamerpik

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat care sunt primii pași din ”viața fără tiroidă”.

”Viața fără tiroidă - care sunt primii pași? Am rămas fără tiroidă, deci avem nevoie de tratament substitutiv hormonal, cu levo-thyroxină (Euthyrox sau Accu-Thyrox)! Tratamentul se începe a doua zi după operație.

Uneori, post-operator pot apărea crampe sau cârcei, care sugerează hipocalcemie (calciu scăzut în sânge). Trebuie făcute imediat analize (dozare de calciu și parathormon) și discutat cu medicul endocrinolog ce trebuie făcut ca tratament! Hipoparatiroidismul este o complicație care apare uneori, dacă intraoperator au fost lezate glandele paratiroide care controlează echilibrul calciului in organism.

La 3-4 săptămâni post-operator avem rezultatul anatomo-patologic, care ne spune dacă în tiroidă a fost un cancer sau nu. În funcție de el stabilim ce avem de făcut mai departe!

La 6-8 săptămâni post-operator verificăm dacă doza de hormon tiroidian (Euthyrox) este bună sau nu prin analize (TSH, fT4). Dacă totul este ok acum, analizele vor trebui verificate din nou după 6 luni”, a scris dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, pe pagina de Facebook.

Ecografia, ”nu mai devreme de trei luni”

”Dacă este nevoie de ecografie tiroidiană post-operator (să vedem dacă există resturi/ recidive) este bine ca ecografia să nu fie făcută mai devreme de 3 luni, pentru a permite inflamației post-operatorii și edemului să se retragă.

Dacă nodulul operat a fost cancer tiroidian, monitorizarea va depinde de tipul de cancer și de stadiul tumorii. Pentru carcinomul medular tiroidian dozăm markerii tumorali calcitonină si antigen carcinoembrionar (CEA); pentru cancerul tiroidian papilar sau folicular markerii folosiți sunt tireoglobulina și anticorpii anti-tireoglobulină”, a mai explicat medicul endocrinolog.

Citește și: Ce se ascunde în spatele oboselii. Dr. Ruxandra Dobrescu: Poate fi foarte severă și apare dintr-o dată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel