Data publicării:
Care sunt noile sancțiuni adoptate de UE împotriva Rusiei lui Putin. De ce două țări vor derogări
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit joi seară să adopte noi sancţiuni contra Rusiei, ca răspuns la războiul început de Putin în Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.
CE a prezentat acest nou pachet de sancţiuni pe data de 7 decembrie. S-a propus adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE, printre care forţele armate ale Rusiei şi 3 dintre băncile ţării.
De asemenea, Bruxellesul a recomandat interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus, consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, agenţi neurotoxici și substanţe chimice.
S-a mai propus interzicerea exportului în Rusia de componente pentru fabricarea de drone, dar şi suspendarea a patru noi media ruse acuzate că au participat la propaganda lui Putin.
Acordul asupra acestui al nouălea pachet de sancţiuni europene contra Rusiei a fost obţinut în unanimitate între ambasadorii celor 27 la Bruxelles, în marja unui summit al liderilor europeni.
Acum va trebui să fie adoptat prin procedură scrisă, a indicat preşedinţia cehă a Uniunii Europene pe Twitter, fără a spune imediat detalii despre ceea ce au aprobat statele.
De ce vor unele derogări Polonia și Lituania
Polonia şi Lituania au fost în mod deschis preocupate de derogări oferite de Bruxelles în cadrul acestor noi sancţiuni.
Conform unor surse diplomatice, textul aprobat în final menţine posibilitatea derogării de la sancţiuni în numele securităţii alimentare şi a nevoilor de aprovizionare cu îngrăşăminte, în cazul apariţiei unui risc pentru unul dintre statele membre.
Înscrierea pe lista neagră conduce la îngheţarea activelor şi la interzicerea intrării pe teritoriul UE. Deschisă în anul 2014 după ce Putin a anexat Crimeea, această listă include deja 1.241 de persoane fizice şi 118 de entităţi.
Noile sancțiuni se vor adăuga în special embargoului total asupra importurilor de petrol rusesc transportat pe cale maritimă, ce a intrat în vigoare la începutul lui decembrie, în paralel cu plafonarea globală a preţului ţiţeiului rusesc decisă împreună cu G7 şi Australia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News