Data publicării:

Care sunt cele mai frecvente 50 de vise atunci când dormim. Ce însemnătate au cele mai importante dintre ele

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Un studiu la care au contribuit mai mulți experți a prezentat cele mai frecvente 50 de vise atunci când dormim, respectiv însemnătatea celor mai importante dintre ele.

Fie că este vorba de visa persoane de care suntem îndrăgostiți, de a ne pierde dinții sau de a zbura pe o altă planetă, visele oferă creierului nostru o serie de experiențe emoționale din confortul propriului pat. 

În timp ce unele vise sunt frumoase, iar altele sunt terifiante, întrebarea de ce anume visăm ce visăm i-a nedumerit pe oamenii de știință timp de secole. 

Dar analiștii de vise cred în mod normal că scenariile din visele noastre pot reflecta temerile și dorințele secrete ale minții noastre.

Învățarea de la ei ne-ar putea ajuta chiar să ducem o viață mai bună, unde să fim mai ancorați în sinele nostru autentic, înțelegând mai bine dorințele și fricile acestuia. MailOnline a vorbit cu mai mulți experți pentru a descurca unele dintre cele mai comune vise, de la înșelarea partenerului până la zbor și lipsa hainelor în public. 

CĂDEREA

Un studiu recent a identificat peste 50 dintre cele mai comune vise, de la zbor și găsirea banilor, la acte sexuale și întâlnirea cu Dumnezeu.

Însă, în fruntea listei se află căderea, un scenariu adesea înspăimântător care poate determina visătorul să se trezească brusc în stare de anxietate.

Dr. Deborah Lee, specialist în sănătate și expert în somn de la Dr. Fox Online Pharmacy, a spus că visul despre cădere este asociat cu neputința și teama de eșec.

„Poți visa că ești în cadere dacă există vreo teamă de eșec, cum ar fi îngrijorarea legată de locul de muncă, pierderea banilor, căderea pieței bursiere sau îngrijorarea în legătură cu un business în declin,” a declarat ea pentru MailOnline.

Neuropsihiatrul Sigmund Freud a asociat visele de cădere cu teama de a cădea în dizgrație sexuală, reflectând îngrijorările legate de o relație, dar teoriile moderne tind să fie mai generale. 

Căderea din cer poate însemna că ai un drum lung de parcurs și poate reprezenta faptul că ai de luat o decizie importantă.

"Dacă te trezești înainte de a lovi pământul, acesta poate fi un semn bun, deoarece simbolizează că ai acționat la timp și ai evitat o catastrofă", a adăugat Dr. Lee.  

ZBORUL

Un vis mult mai plăcut și aproape la fel de comun este cel în care zbori – adesea prin peisaje fantastice din altă lume.

Un vis despre zbor poate provoca sentimente de fericire și uimire în timpul somnului, dar poate aduce tristețe sau frustrare la trezire.

Specialiștii în somn cred, de obicei, că visele despre zbor pot „reprezenta o nevoie interioară de libertate”, a spus Dr. Lee.

„Poate însemna că te simți blocat în existența ta cotidiană și tânjești să poți face alegeri diferite în viață”, a declarat ea pentru MailOnline.

„Visele despre zbor apar deseori împreună cu cele despre cădere sau teama de cădere, care sunt legate de probleme de familie, dificultăți în relații și decizii importante pe care trebuie să le iei.”

Totuși, dacă zbori împreună cu un partener, ar putea indica faptul că „ești pregătit să pornești împreună cu această persoană într-o nouă călătorie”, a adăugat ea.

CĂDEREA DINȚILOR

Jane Teresa Anderson, specializată în interpretare de vise, analistă și terapeută din Tasmania, Australia, spune că în cazul tuturor temelor comune din vise nu există „o interpretare universală”.

Unul dintre cele mai tulburătoare vise comune implică căderea dinților – de obicei toți deodată, fără un motiv evident.

„În general, oamenii simt un sentiment de pierdere iremediabilă a dinților în aceste vise,” a declarat ea pentru MailOnline.

Visătorul ar putea simți sau trece printr-un sentiment de pierdere în viața sa, sau ar putea avea îngrijorări legate de imaginea de sine – pentru că ce este un zâmbet fără dinți?

Potrivit doamnei Anderson, o variație comună a acestui vis este „deschiderea gurii pentru a spune ceva și, în schimb, să scuipi dinți”.

Ea a adăugat: „Visătorul ar putea să fie îngrijorat de comunicare, sau să simtă că 'de fiecare dată când deschid gura spun cuvinte pe care nu le mai pot retrage'”.

Dr. Lee a spus că pierderea dinților în vise este legată de sentimente de îngrijorare, insecuritate și durere emoțională.

GOL ÎNTR-UN LOC PUBLIC

Este unul dintre cele mai clasice (și comice) scenarii de vis – realizarea bruscă că nu purtăm nimic, de obicei în fața unei mulțimi de oameni.

Pentru mulți dintre noi, aceasta ar fi cea mai mare umilință și, astfel, poate fi asociată cu rușine și jenă.

„Putem doar să presupunem că visele în care suntem goi sunt legate de conștientizarea propriului corp,” a spus Dr. Lee.

Alternativ, cei ce visează că pot deveni goi în vis au petrecut ziua îngrijorându-se de o schimbare ce urmează să aibă loc în viitor.

„Poate că ții un secret și găsești acest lucru foarte stresant,” a adăugat Dr. Lee.

„Goliciunea poate sugera nevoia de a aduce adevărul la suprafață”, a completat Dr. Lee.

A FI URMĂRIT

Potrivit lui Tore Nielsen, profesor de psihiatrie la Universitatea din Montreal, a fi urmărit este un scenariu de vis comun, dar poate să ne pregătească pentru situații similare care ar putea apărea în viața reală.

„Simulând o situație amenințătoare, visul de a fi urmărit oferă un spațiu în care o persoană poate exersa perceperea și fuga de prădători în somn,” a spus profesorul Nielsen.

Alte surse sugerează că a fi urmărit într-un vis este legat de anxietate în viață sau de evitarea recunoașterii cauzei acelei anxietăți.

Însă, în loc să fugim, legendarul psihiatru elvețian Carl Jung a sugerat că oamenii „nu ar trebui sub nicio formă să reziste când acest element le apare în față”.

Cei care sunt capabili de vis lucid – conștienți de vis și capabili să controleze ce se întâmplă – ar putea să se întoarcă și să înfrunte "prădătorul".

CĂLĂTORIA PE O ALTĂ PLANETĂ

Călătoria pe o altă planetă într-un vis poate fi o experiență deosebit de vie, satisfăcătoare și emoționantă.

Dar, similar cu zborul, aceasta poate reflecta o frustrare comună legată de limitele existenței umane și de viața în lumea de astăzi.

Dr. Lee crede că visătorii care călătoresc în spațiu ar putea tânji – fie subconștient, fie conștient – să descopere „o nouă doză de aventură”.

„Aceasta poate fi fizică, precum dorința de a te muta într-un loc nou, sau emoțională, legată de obiectivele personale și dezvoltarea ta personală,” a declarat ea pentru MailOnline.

Visele despre spațiu pot fi, de asemenea, un semn de curiozitate și o minte interogativă sau o reflecție a faptului că te simți „anxios și nesigur în existența ta actuală.”

LIPSA UNEI TOALETE

Un alt vis ciudat – clasat pe locul 16 în studiul menționat – este acela de a nu putea găsi un loc potrivit pentru a merge la toaletă.

Adesea, cel ce visează se află într-o clădire fără toaletă sau ușa toaletei este încuiată, sau chiar toaleta este prea murdară sau inundată pentru a fi folosită.

Potrivit dr. Anderson, în acest caz, visătorul poate simți că este prea expus în public sau că nu își poate găsi timp privat în viața de zi cu zi.

„De obicei, cel ce visează trebuie să scape de ‘toate acele lucruri inutile’ și are dificultăți în a face acest lucru,” a spus ea.

SUFOCARE

Un alt vis neplăcut este cel în care te sufoci, care adesea provoacă semne reale de disconfort în somn, cum ar fi țipetele și agitația. Potrivit Dr. Lee, visul despre sufocare poate indica faptul că te lupți cu dificultăți în viață sau poate semnifica „griji financiare iminente și pierderi materiale”.

„Poate că ești copleșit de responsabilități, poate simți că ți-ai pierdut identitatea sau că ai nevoie de libertate pentru a face alegerile corecte,” a spus ea.

Dacă în vis există cineva cunoscut care te sufocă, această persoană ar putea să te domine în viața reală și să te facă să te simți neputincios, a adăugat ea.

Sentimentele de sufocare într-un vis pot fi, de asemenea, legate de dificultăți reale de respirație în timpul somnului, cum ar fi apneea de somn, conform Daily Mail.

Lista celor mai comune vise:

1. Căderea
2. Școala
3. Ești urmărit
4. Mănânci
5. Încerci să faci ceva în mod repetat
6. Ești pe marginea prăpastiei
7. Prea speriat pentru a te mișca
8. Pici un examen
9. Găsești bani
10. Zbori
11. Întârziere
12. Șerpi
13. Persoane moarte care sunt încă în viață
14. Ai cunoștințe/inteligență neobișnuite
15. Ai puteri magice
16. Nu găsești o toaletă
17. Ești atacat
18. Cei care trăiesc în realitate au murit
19. Sufocare
20. Te simți într-o cameră, dar nu prin vedere sau auz
21. Contact sexual
22. Pe jumătate înghețat sau paralizat
23. Te întorci în copilărie
24. Îmbrăcăminte nepotrivită
25. Foc
26. Ești ucis
27. Insecte sau păianjeni
28. Ești încuiat
29. Explozie puternică
30. Ești într-un film
31. Legat și incapabil să te miști
32. Văzând un chip foarte aproape de tine
33. Cutremur
34. Înot
35. Apare o inundație sau un tsunami
36. Te vezi murind
37. Căderea dinților
38. Ești gol
39. Ai descoperit o cameră nouă în propria casă
40. Mașina pierde brusc controlul în timp ce conduci
41. Ucizi pe cineva
42. Îl întâlnești pe Dumnezeu
43. Călătorești pe o altă planetă sau vizitezi diferite părți ale universului
44. Tornadă sau uragan
45. Întâlnești oameni nebuni
46. Ești jumătate om, jumătate fiară
47. Vezi un obiect zburător căzând (ex: prăbușirea unui avion)
48. „Întâlnești sexul opus”
49. Vezi îngeri
50. Vezi extratereștri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel