Data actualizării:
Data publicării:

Care sunt acordurile de securitate pe care Ucraina le discută cu aliații, inclusiv cu România

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Danemarca a devenit, vineri, ultimul membru NATO care a semnat un acord de cooperare în domeniul securității, pe zece ani, cu Ucraina. Italia și Olanda au declarat că intenționează să semneze în curând.

Ce se promite prin acorduri

Grupul celor șapte națiuni bogate a semnat o declarație comună la summitul NATO de la Vilnius, în iulie anul trecut, prin care se angajează să stabilească "angajamente și acorduri de securitate pe termen lung" cu Ucraina, care vor fi negociate la nivel bilateral.

Acordurile ar urma să promită furnizarea continuă de ajutor militar și de securitate, sprijin pentru dezvoltarea bazei industriale de apărare a Ucrainei, formarea soldaților ucraineni, schimbul de informații și cooperarea în domeniul informațiilor și sprijin pentru apărarea cibernetică, scrie Reuters.

De asemenea, părțile ar urma să organizeze imediat consultări cu Kievul pentru a determina "pașii următori corespunzători" în cazul unui "viitor atac armat rusesc".

De atunci, peste 30 de țări au semnat declarația.

"Avem nevoie de aderarea la NATO"

Kievul spune că acordurile ar trebui să conțină angajamente de securitate importante și concrete, dar că acestea nu ar înlocui în niciun caz obiectivul său strategic de a adera la NATO. Alianța occidentală consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 31 de membri ai săi reprezintă un atac asupra tuturor, în conformitate cu clauza articolului cinci.

"Au existat speculații conform cărora, prin încheierea unui număr suficient de astfel de acorduri, nu mai avem nevoie de aderare. Fals. Avem nevoie de aderarea la NATO", a declarat Ihor Zhovkva, consilierul președintelui ucrainean pentru afaceri externe.

Cine a semnat acorduri, până acum

Germania și Franța au semnat acorduri privind angajamentele de securitate cu Ucraina atunci când președintele Volodimir Zelenski a vizitat Berlinul și Parisul la începutul acestei luni.

În ianuarie, Marea Britanie a devenit prima țară care a semnat unul dintre acordurile de securitate cu Ucraina pentru o perioadă de 10 ani, timp în care Kievul speră să facă parte din NATO.

Londra a declarat că acordul a oficializat sprijinul pe care "va continua să îl ofere pentru securitatea Ucrainei, inclusiv schimbul de informații, securitatea cibernetică, pregătirea medicală și militară și cooperarea industrială în domeniul apărării".

Ce țări urmează să semneze

Ucraina a purtat cel puțin două runde de discuții privind acordurile cu toate țările G7, a declarat Zhovkva. Mai mult de 10 țări se află în stadiul activ al discuțiilor sau ar putea începe în curând, a adăugat el. Și România, Polonia, Olanda se numărăr printre statele aflate în discuții.

Olanda a declarat vineri că va semna în curând un acord de securitate pe 10 ani cu Ucraina pentru un sprijin militar continuu, ajutor în reconstrucție și îmbunătățirea apărării sale cibernetice.

"Fără sprijinul occidental, Ucraina, așa cum o știm, va înceta să mai existe", a declarat ministrul de externe Hanke Bruins Slot. "Amenințarea rusă se va apropia tot mai mult, punând presiune asupra stabilității și siguranței continentului nostru."

Ce își dorește Ucraina să obțină

Zhovkva a evidențiat ca fiind "foarte importantă" prevederea din acordul britanic, conform căreia ar putea avea loc consultări în termen de 24 de ore pentru a oferi un ajutor rapid și susținut.

Acesta a spus că prevederea a depășit "infamul" Memorandum de la Budapesta din 1994, în cadrul căruia Ucraina a primit "asigurări" de securitate din partea Marii Britanii, Rusiei și Statelor Unite în schimbul renunțării la armele nucleare de pe teritoriul său.

"Nu vrem să repetăm experiența infamă a declarației de la Budapesta, care a rămas doar o declarație", a spus el.

Zhovkva a declarat că nu este nevoie ca Ucraina să se grăbească să ajungă la acorduri. "Nu am nevoie de 10 sau 15 acorduri încheiate în decurs de o săptămână. Mai degrabă, aș vrea ca aceste aceleași 10 sau 15 acorduri să fie profund gândite, bine negociate și cu semne concrete de sprijin pe termen lung și variat pentru Ucraina."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel